Hoito-Ohjeet & Ostosluettelo Venäjän Arokilpikonna

Hoito-Ohjeet & Ostosluettelo Venäjän Arokilpikonna

Testudo horsfieldii (joskus myös Agrionemys horsfeldii)

Venäläinen arokilpikonna on hiljainen ja miellyttävä lemmikki allergikoille tai matelijoiden rakastajille. Koska se ei ole kovin nopea tai taipuvainen kiipeilyyn, se voi sopia myös lemmikkieläimeksi hieman nuoremmille lapsille, vaikka tietenkin he hoitavat eläintä aina aikuisen valvonnassa.

Venäläinen arokilpikonna, nimestään huolimatta, tulee Keski-Aasiasta, jossa sitä esiintyy Afganistanista Länsi-Kiinaan puolikuivilla eli puolikuivilla alueilla. Tämä on jättänyt jälkensä kilpikonnan ruokavalioon, ja se on luotu syömään melko ravinteettomia ja kuitupitoisia ruokia.

Toisin kuin monet muut kilpikonnalajit, venäläisellä arokilpikonnalla on neljä varvasta viiden sijasta, mikä tekee siitä helpon tunnistaa. Se on hyvin pieni kilpikonnalaji ja kasvaa enintään kaksikymmentä senttimetriä pitkäksi. Se voi olla myös enintään 80-vuotias, yksi monista syistä, miksi hankinnan on oltava hyvin harkittu valinta.

Venäläiset arokilpikonnat sisältyvät CITES B-luetteloon, mikä tarkoittaa, että ne on myytävä yhdessä alkuperänsä takaavan todistuksen kanssa.

Sukupuolen ja määrän valitseminen
Venäläinen arokilpikonna voi elää yksin, pareittain tai ryhmissä, joissa on useita naisia tai yksi uros ja useita naisia. Useita uroksia tulisi välttää, ellei aitaus ole kovin suuri. Uros, joka asuu yhden naaraan kanssa, voi joskus kosiskella häntä hyvin voimakkaasti, tästä syystä voi olla parempi, että miehellä on useita naisia tai vain kaksi naista yhdessä.

Kun pääset kotiin
Kun palaat kotiin, terraario tai laatikko on jo valmisteltava niin, että sinun tarvitsee vain antaa uusien eläinten liikkua. Sitten heidät tulisi jättää hetkeksi yksin, jotta he voivat tutustua uuteen ympäristöönsä, ennen kuin alat käsitellä niitä. Anna heidän tottua hitaasti sinuun, että sinulla on kätesi terraariossa, ehkä pienellä voikukankukalla, jolla houkutat uusia lemmikkejäsi. Kilpikonna tulisi enimmäkseen pitää terraariossaan tai kesällä hyvin peitetyssä ja pakovarmassa ulkohäkissä. Sisätiloissa lattia on liian liukas ja vetoisa että kilppari halua viettää pidempää aikaa.

Terraario
Venäläistä arokilpikonnaa voidaan pitää joko tilavassa terraariossa tai suuremmassa kanin häkkimallissa. Suuri akvaario on huonompi, koska korkeiden lasiseinien takia siinä on huono ilmankierto. Kilpikonnan, jonka pituus on enintään 20 senttimetriä, pinta-alan on oltava vähintään puoli neliömetriä, mikä vastaa häkkiä tai terraariota, jonka koko on 100 x 50 senttimetriä. Vähimmäiskorkeuden on oltava 30 senttimetriä. Näiden mittojen aitauksessa voit pitää korkeintaan kolme kilpikonnaa.

Pohjamateriaali voi koostua maaperästä, hiekasta, turpeesta tai kookoskuidusta ja se voi olla melko syvä kaivamisen mahdollistamiseksi, mieluiten niin paksu, että kilpikonna voi kaivaa itsensä kokonaan.

Piilopaikkoja (luolia ja vastaavia) on oltava riittävästi, jotta kaikki eläimet voivat piiloutua samanaikaisesti. Aidan yläpuolella on oltava jonkinlainen UV-lähde, joko kompaktin lampun tai loisteputken muodossa. Venäläinen arokilpikonna tarvitsee vahvempaa UVA- ja UVB-valoa avoimilla alueilla asuville eläimille tarkoitettua. Valonlähde on vaihdettava 6-12 kuukauden välein, kun valon laatu heikkenee. Ilman UV-valoa kilpikonna ei voi muodostaa D3-vitamiinia, mikä puolestaan tarkoittaa, että se ei pysty absorboimaan kalsiumia oikein. Tämä vaikuttaa heidän luurankoonsa ja terveyteen pitkällä aikavälillä. Terraarion lämpimän osan lämpötilan tulisi olla 30-35 astetta ja viileän mieluiten noin 22 astetta. Tätä tietysti helpottaa suuri aitaus, koska nämä paikat ovat kauempana toisistaan. On tärkeää, että kaikki terraarioon kuuluvat eläimet voivat ottaa aurinkoa samanaikaisesti. Mittaa lämpötila vähintään kahdella lämpömittarilla, yhdellä lämpimässä osassa ja toisella viileämmässä osassa. Sammuta yöllä lämpölamppu ja UV-valo, jotta lämpötila laskee aivan kuten luonnossa. Käytä myös kosteusmittaria varmistaaksesi, että koko aitauksen kosteuden tulisi olla noin 50%. Voit vapaasti luoda ns. kosteuskotelon, joka jäljittelee kylmiä ja kosteita reikiä, joita kilpikonna kaivaa luonnossa. Koristele laatikko sammalilla ja vastaavilla ja suihkuta sitä siten, että kosteus on noin 70%.

Kalusteet
Kaivannaisystävällisen pohjamateriaalin lisäksi voit koristella vakailla muovi- tai kiviluolilla, jotka on sitten sijoitettava siten, että ne eivät pääse pudottamaan kilpikonnaa. Korkkikuori rullia voidaan myös käyttää. Akvaarion juuria voidaan myös käyttää ja kilpikonna kiipeää varmasti niiden ympärille, ne ovat yllättävän hyviä kiipeilijöitä kömpelöstään huolimatta. Tarvitaan myös vesikulho ja ruokakulho. Hieman hajallaan olevat kivet ja vastaavat helpottavat kilpikonniesi nousemista oikein päin uudelleen, jos se sattuisi kaatumaan.

Ruoka
Venäläiset arokilpikonnat ovat tiukkoja kasvissyöjiä, ja heidän ruokavalionsa perustana ovat lehtivihannekset, heinä, yrtit ja kukat (tuoreet tai kuivatut) ja satunnaiset vihannekset. Jos annetaan kuivarehua pellettien muodossa, sen on oltava heinää. Kilpikonnan ruokavaliossa on luonnossa runsaasti kalsiumia, ja tätä on yritettävä jäljitellä myös vankeudessa. Kalsiumin ja fosforin välisen suhteen tulisi olla 4: 1, mikä sulkee tietyt vihannekset, kuten herneet, olemasta hyvä kilpikonna-ruoka. Puuteroitaessa ruokaa vitamiini- ja kalsiumvalmisteilla, sinun on myös varmistettava, että ostat valmiin tuotteen, jolla on oikea kalsiumin ja fosforin suhde. Perusta kilpikonnan ruoka heinälle, rikkaruohoille, kuten apila, piharatamon lehdet, voikukat (kukat ja lehdet), luomuvihannesten latvoille, endiivisalaatille, romanisalaatille, tammenlehdelle, ranskalaisille salaatille ja pienille, pienille määrille raastettuja vihanneksia. Hedelmät ovat liian sokerisia ja niitä annetaan vain poikkeustapauksissa. Puuteroi rehu multivitamiini- ja kalsiumjauheella. Seepiansuomu voidaan hyvin sijoittaa terraarioon, jotta kilpikonna itse voi kalvaa kalkkia tarvittaessa.

Yleinen hoito
Noudata aina hoito-ohjeita ja opiskele itse, jotta ymmärrät kaikki kilpikonniesi tarpeet. Kilpikonnan puutetta tai tautia ei esiinny heti, kun annat väärän ruoan tai unohdat ostaa UV-putken, mutta ennemmin tai myöhemmin näet virheellisen hoidon merkkejä, ja sitten on usein liian myöhäistä, koska kilpikonnat yrittävät kuten niin monet muut eläimet piiloutuvat lopulta, että he tuntevat olonsa pahaksi.

Puhdista terraario säännöllisesti kissalapiolla ja vaihda tarvittaessa kaikki pohjamateriaalit. Pyyhi koko terraario desinfiointiaineella. Pese ruoka- ja vesikulho päivittäin ja poista kaikki märät kasvisjäämät. Kilpikonnalle on annettava vapaa pääsy kuivaruokiin, kuten heinään ja kuivattuihin yrtteihin, ja sitä on syötettävä päivittäin tuoreella ruoalla.

Jos kilpikonna sairastuu
Ota välittömästi yhteys matelijaeläinlääkäriin. Sairauden merkkejä voivat olla letargia, aivastelu, kuplat sieraimesta, pitkittynyt avoin suu, vetiset tai kokonaan suljetut silmät. Estä taudit pitämällä kilpikonna asianmukaisessa ympäristössä hyvän ruoan kanssa. Kaikkia sairauksia ei voida parantaa. Pieneläinvakuutus voi olla hyvä idea, monet vakuutusyhtiöt vakuuttavat jopa pienemmät lemmikit.

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen
Monissa kilpikonnalajeissa uroksella on kovera vatsalevy, mutta näin ei ole venäläisen arpikilpikonnan kanssa. Sen sijaan uros tunnistaa, että hänellä on pidempi ja kapeampi häntä kuin naaras, ja yleensä hän pitää sen taitettuna sivulle. Hänen kynnet ovat yleensä pidempiä ja kloaakki näyttää enemmän viivalta kuin naisen tähtimäisemmiltä. Parittelun aikana uros kosiskelee naarasta intensiivisesti ja onnistuneen parittelun jälkeen naaras munii jopa puoli tusinaa munaa, jotka oikeassa lämpötilassa ja kosteudessa kuoriutuvat 80-110 päivän kuluttua. Venäläisten arokilpikonnien on oltava vähintään 10-vuotiaita ollakseen sukukypsiä.

Alkuperä
Puolikuivat alueet Afganistanissa, Pakistanissa, Iranissa, Stan-maissa ja Kiinassa.

Tärkeää tietoa
Kilpikonnien kylvettäminen on kiistanalainen aihe. Luonnossa he yrittävät joskus piilottaa ulosteidensa hajun tekemällä veden alla, mutta koska venäläinen kilpikonna elää niin kuivilla alueilla, on uskomatonta, että se pystyy kylpemään useita kertoja viikossa. On totta, että vankeudessa olevat kilpikonnat pääsevät veteen, jos heitä kylvetetään, mikä johtaa kiistatta puhtaampaan terraarioon, mutta kysymys on edelleen siitä, vaikeuttaako kakkaamaan stressaaminen kilpikonnan itse säätämistä lopulta. Jos koet, että kilpikonna näyttää kärsivä ummetuksesta ja sillä on vaikeuksia siirtää ulosteita, ensimmäisenä toimenpiteenä tulisi olla ruokavalion tarkistaminen, jos se sisältää tarpeeksi kuitua ja on riittävä määrä ruohoa syövälle eläimelle.

Venäläiset kilpikonnat viipyvät luonnossa talvella, ja jopa vankeudessa voit kokea, että kilpikonna muuttuu laiskaksi ja toimimattomaksi kylmetessään. Jos haluat antaa kilpikonna nukkua talviunta, sen on oltava täysin terve ja ruoansulatuskanavan on oltava tyhjentynyt ruoasta. Sitten lasket lämpötilaa vähitellen, kunnes saavutat 5 plus-astetta. Säilytä kilpikonna hyvin eristetyssä laatikossa ja pidä silmällä lämpötilaa ja sitä, ettei kilpikonna herää lepotilassa. Nuoret voivat olla lepotilassa 8-10 viikkoa ja aikuiset eläimet enintään 14 viikkoa. Sitten kuumennat kilpikonna vähitellen päivän tai kaksi ja annat sille vettä ja ruokaa.

Ostoslista
Terraario tai kaninhäkki- Riittävän suuri       

Terraarion alunen

Mahdollinen penkki                   

Terraario lukko

Pohjamateriaali (terraariohiekka, kuori, maaperä, turve.)

Lämpövalaisin pidikkeellä

UV-valaistus

Varusteet

Heijastin

Ylimääräiset päivänvalon loisteputket

Keinotekoinen tausta tai taustajuliste

Kiinnike taustajulisteelle tai akvaariosilikonia muovitaustalle.

Juuret

Kivet

Luola

Korkkikuori rakentaa luolia

Kasvit, muoviset tai syötävät.

Ruokakuppi

Vesikulho matalilla reunoilla

Kosteusrasia sammalella.

Kukkasumutin/ruiskupullo

Heinäpohjainen kuiva ruoka

Vitamiinit

Kalsiumvalmiste

Seepiansuomu

Lämpömittari (yksi kuumalla puolella ja toinen kylmällä)

Kosteusmittari (mittaa kosteutta)

Lasta puhdistaa häkki

Kakkapussit

Häkin pohjan pesuainetta

Kuljetushäkki

Kirja

Lapsille on hyödyllistä kasvaa ja viettää aikaa eläinten kanssa. He oppivat ottamaan vastuun ja kasvamaan hoitaen ystäväänsä. Vaikka eläin olisi tarkoitettu lapsen lemmikkieläimeksi, aikuisella on oltava lopullinen vastuu. Tämä hoito-ohje sisältää perusneuvoja. Eläimen parhaaksi sinun tulee hankkia itsellesi lisätietoja.

Pese aina kätesi eläimen tai häkkimateriaalin käsittelyn jälkeen.