Trustpilot: 4.4Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin

Koti / Vinkit & neuvot / Matelijat / Hoito-ohjeet & ostoslista kamelentti

Hoito-ohjeet & ostoslista kamelentti

theveiledchameleonisaspeciesofchameleonnativeto

Sukupuolen ja määrän valitseminen

Jemenin kameleontti (Chamaeleo calyptratus), Jacksonin kameleontti, trehorn-kameleontti (Trioceros jacksonii), Panther-kameleontti (Furcifer pardalis) jne.

Kameleontti on aina kiinnostanut ja kiehtonut ihmistä. Myytti siitä, että se pystyy mukauttamaan värinsä pintaan, toisistaan riippumatta liikkuvat silmät, pitkä kieli ja rauhallinen rytmi, jolla eläin liikkuu, vaikuttavat kaikki kameleonttia ympäröivään mystiikkaan.

Lemmikkinä kameleontti on vaativa eikä ehdottomasti jotain, mitä ostat impulssina, mutta oikeilla valmisteilla kameleontista tulee erittäin mielenkiintoinen lemmikki, joka todennäköisesti herättää kaipuuta enempiin lajeihin. Terraarion tai aidan on oltava suuri ja ilmava säilyttäen sekä lämpöä että kosteutta. Valtaosa kameleonteista paitsi Jemenin kameleontti (Chamaeleo calyptratus) syö vain eläinruokaa, ja valtaosa enemmistö hyväksyy vain elävät ravintoeläimet. Kameleontit juovat vettä oksista ja lehdistä, ja niitä stimuloi veden liike, mikä tarkoittaa, että joudut käyttämään vähän ylimääräistä energiaa joko suihkuttamaan terraario säännöllisesti tai antamaan eläimelle pääsy veteen tippuvan pullon tai sumujärjestelmän kautta. Kameeleotin koko riippuu lajista, mutta Jacksonin kameleontti voi olla jopa 35 senttimetriä pitkä (hännän mukaan lukien) ja pantterikameleontti noin 40 senttimetriä pitkä. On myös joukko kääpiölajeja, joiden enimmäispituus on vain muutama senttimetri. Maailman suurin kameleonttilaji on Parsons-kameleontti (Calumma parsonii), ja ne voivat kasvaa yli 80 senttimetrin pituisiksi. Monet kameleontit elävät noin 5-8-vuotta.

Kameleontit on lueteltu CITES B -listalla, mikä tarkoittaa, että ne on myytävä yhdessä alkuperän takaavan todistuksen kanssa.

Kameleontit ovat yksinäisiä eläimiä, ja niitä tulisi pitää yksin. Toistensa seurassa ja myös toisiaan näkemällä lasin tai verkkojen läpi ne stressaantuvat paljon. Joskus jopa oma peilikuva voi olla stressaavaa, vältä tätä asentamalla ohut muovitausta terraarioon. Uros ja naaras voivat olla yhdessä vain parittelun aikana.

Kun pääset kotiin

Anna kameleontin ensin tottua uuteen kotiinsa ja katso huolellisesti, niin että kaikki tippapulloista lämpöön toimii hyvin. Peloissaan oleva tai ahdistunut kameleontti kääntää leveän sivun, täyttää itsensä niin, että se näyttää suurelta ja vaaralliselta, ja avaa suunsa. Jos se tekee tämän, olet lähestynyt liian nopeasti. Ota muutama askel taaksepäin ja anna uuden lemmikkisi tottua, että tuot ruokaa. Kun kameleontti on tottunut sinuun, se voi oppia kiipeämään kädellesi ja voidaan siten viedä ulos terraariosta tai häkistä lyhyeksi ajaksi.

"Lemmikkinä kameleontti on vaativa eikä ehdottomasti jotain, mitä ostat impulssina, mutta oikeilla valmisteilla kameleontista tulee erittäin mielenkiintoinen lemmikki, joka todennäköisesti herättää kaipuuta enempiin lajeihin. "

Terraario & Kalusteet

Kameleontit ovat hyvin herkkiä huonolle ilmalle ja helposti saavat erilaisia hengitystieinfektioita. Jos pidät kameleontin terraariossa, sen tulisi olla korkea ja lasiovet tulisi poistaa ja korvata verkko-ovilla. Hyvin toimii myös täysin verkotettu häkki tai verkkohäkki lasin takaosalla.

Terraarion koko määräytyy kameleontin koon mukaan, esimerkiksi 40 cm: n kameleottni (hännän kanssa mukaan lukien) tarvitsee vähintään 70 korkean terraarion tai häkin, jonka pohja on puoli neliömetriä, joka vastaa esim. 100 x 50 cm.

Koska kameleontit ovat helposti stressaantuneita näkemällä heidän oman heijastuksensa, on parempi liimata keinotekoinen tausta terraarioon. Tausta auttaa myös luomaan luonnollisemman ilmeen ja joillakin taustoilla on mahdollisuus myös istuttaa kasveja. Koristele runsaalla erikokoisilla oksilla ja sauvoilla ja käytä rohkeasti kasveja, joko muovisia tai aitoja. Jos käytät todellisia kasveja, on tärkeää, että ne eivät ole myrkyllisiä. Jemenin kameleontti syö kasveja, ja myös muita kameleonttilajeja voi ärsyttää, jos esim. kasvimehu on myrkyllistä. Kameleontti haluaa olla tiiviisti oksien välissä, jotta se voi helposti liikkua terraariossa ja että se tuntuu turvalliselta.

Kameleontti tarvitsee lämpölampun ja UVA- ja UVB-valonlähteen. Tämä voi olla yksi ja sama lamppu tai kaksi erilaista, UV-valo voi myös tulla loistelampusta, jos haluat. On erittäin tärkeää, että lämpölamppu joko roikkuu terraario ulkopuolella tai että se on suojattu, jotta kameleontti ei voi tarttua siihen. UV-putken ja kameleontin välissä ei myöskään saa olla lasia, mutta verkot tai säleiköt toimivat hyvin. Vaihda UV-lamppu vähintään kerran vuodessa. Kuinka lämmin terraario on oltava, riippuu ostamastasi kameleonttilajista, mutta esim. Jemenin kameleontti (Chamaeleo calyptratus) ja Panther-kameleontti (Furcifer pardalis) haluavat noin 28-30 asteen lämpötilan korkealla terraariossa ja muutaman asteen matalamman alaspäin. Satunnaiset aurinkopaikat voivat olla jopa 35 astetta. Jacksonin kameleontille (Trioceros jacksonii) sovelletaan muutama astetta viileämpää. Korkea terraario antaa kameleontille mahdollisuuden säätää lämpötilaa itse. Yöllä lämpölamppu sammutetaan ja lämpötilan annetaan laskea huoneen lämpötilaan (noin 20 astetta).

Pohjasubstraatilla on vähemmän merkitystä kameleontille, koska se ei näy niin usein pohjassa. Valitse jotain, joka on helppo puhdistaa ja johon rehuhyönteiset eivät voi helposti piiloutua. Vältä myös pohjamateriaalia, jossa on suuria paloja ja haketta, kuten kuorta, koska kameleontti voi syödä sitä kiinniotettuaan hyönteisiä. Ohut hiekkakerros tai myrkytön paperi, kuten lintuhäkeissäsi, toimii hyvin ja voidaan tarvittaessa vaihtaa nopeasti. Valitse kastelujärjestelmä, jota voidaan käyttää parhaiten. Terraarion yläosaan voidaan asentaa erilaisia tiputusjärjestelmiä ja sumutuskoneita. Toinen vaihtoehto on käyttää hoidettavan kaltaista tiputuspulloa ja antaa sisällön hitaasti tippua oksaa pitkin ja alas kulhoon. Varmista, että kulhosta on ulospääsy, jos kameleontti päätyisi siihen. He eivät ole uinti faneja.

Pieni astia, jonka voit ripustaa oksan päälle, toimii hyvin ruokapaikkana. Siellä voit laittaa rehueläimet, ja kameleontti voi ampua kielensä alas ja tarttua heihin luiskahtamatta muuhun terraarioon.

Ruoka & Yleinen hoito

Useimmat kameleontit ovat lihansyöjiä, mikä tarkoittaa, että he syövät lihaa. He tekevät tämän hyönteisten muodossa, ja nämä ovat mielellään elossa, koska kameleontti reagoi liikkeeseen. Vaihda sirkat, heinäsirkat, sauvasirkat, torakat, zoophobit ja jauhot ja varmista, että rehueläimet ruokitaan hyvin, kun ne puolestaan syötetään kameleonttiin. Ruoki rehueläimiä orgaanisilla vihanneksilla säännöllisesti lemmikkilaatikossa tai muussa astiassa.

Jemenin kameleontti syö myös vihreitä lehtiä ja hedelmiä, mukaan lukien hibiscus, joka voidaan istuttaa terraarioon, ja voikukkalehdet. Hedelmiä ja vihanneksia annetaan vain pieninä määrinä, ja ne voivat silloin olla esimerkiksi kesäkurpitsaa, krassia, orgaanisia viinirypäleitä, mansikoita ja vastaavia.

Puuteroi ruokahyönteiset ja vihannekset ohuella kerroksella kalkkia ja multivitamiiniseosta ennen ruokintaa.

Käytä vähintään kahta lämpömittaria ja kosteusmittaria (kosteusmittari) nähdäksesi, että terraariossa tai häkissä on oikea lämpötila ja kosteus. Kameleontti, joka usein haukottelee, voi osoittaa, että se on liian kuuma, ja kameleontti, jonka väri on jatkuvasti hyvin tumma, voi olla liian kylmä. Kameleotin käsittely on pääasiassa sinun itsesi vuoksi, se itse haluaa olla rauhassa. Voi silti olla hyvä opettaa kärsivällisesti kameleonttisi käsiteltäväksi voidaksesi tarkistaa esim. lihakset ja terveys, mutta sillä ei ole tarvetta päästä usein pois terraariosta. Pidä pohja puhtaana, kameleontit tulevat usein sisäsiistiksi ja kakkaavat yhdessä paikassa. Jos vedelle käytetään keräysastiaa, vaihda likainen vesi usein ja pese astia.

Jos kameleontti sairastuu

Suun avoin hengitys, sisään painuneet silmät, uneliaisuus, stressaantunut käyttäytyminen, kielen hallinnan vaikeudet ja kaventunut hännänjuuri voivat olla erilaisia sairauden merkkejä. Ota aina yhteyttä matelijaeläinlääkäriin, jos epäilet kameleonttisi olevan sairas. Estä aina taudit tarjoamalla stressitön ympäristö, jossa on oikea lämpötila ja kosteus, UV-valo ja monipuolinen ruokavalio.

Pidä terraario, sisustus ja ennen kaikkea pohja puhtaana ulosteista.

Recommended products

See all reptile products
Kampanja
-15%

Exoterra Glass Terrarium Natural Large/Tall - Advanced Reptile Habitat

101,07 €118,90 €

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Sukupuolten erot näyttävät erilaisilta lajeittain. Jemenin kameleontissa uros osoittaa takajalan kannustimen syntymästä lähtien, Jacksonin kameleontissa vain uroksella on sarvet ja pantterikameleonissa aikuinen uros on värikkäämpi. Voit myös tarkastella hännän pohjaa, jossa uroksen hemipenis antaa täydemmän ilmeen hännän juuressa olevalle alueelle. Seksuaalisesti kypsä naaras viedään uroksen alueelle ja siirretään nopeast poisi uudelleen, jos hänellä on merkkejä halusta hylätä hänet. Onnistuneen parittelun jälkeen hän toimii jälleen hylkäävästi, osoittamalla usein voimakkailla väreillä, että hän ei ole enää vastaanottavainen. 20-30 päivän kuluttua naaras haluaa munia, ja hänelle on annettava mahdollisuus tehdä se syväpohjaisessa alustassa, jonka on oltava kaivettavissa, kuten turpeen, hiekan ja maaperän seoksessa. Tämä voidaan tehdä erillisessä astiassa. Munat kuoriutuvat sitten, jos lämpötila ja kosteus ovat olleet oikeat, 6–12 kuukauden kuluttua lajista riippuen.

Ostoslista

 • Terraario tai verkkohäkki - Riittävän suuri.             
 • Terraarion alusta
 • Penkki terraarioon         
 • Perusmateriaali (hiekka, maaperä, kookoskuitu, turve, paperi)
 • Lämpövalaisin pidikkeellä (suojattu)
 • UV-valaistus valaisimella
 • Heijastin
 • Ajastin
 • Tiputuspullo, tiputusjärjestelmä tai sumujärjestelmä, ns. "Sumutin".
 • Suihkupullo
 • Keinotekoinen tausta tai taustajuliste
 • Akvaariosilikoni, jolla kiinnitetään tausta tai kiinnitetään siihen kuva
 • Terraario lukko
 • Vedenvalmistusaine
 • Juuret, oksat, liaanit.
 • Kasvit, muoviset tai aidot
 • Ruokakuppi esim. saalis kalansaalisastia.
 • Vesikulho matalilla reunoilla
 • Vuori; sirkat, heinäsirkat, jauhomadot, zoofobat jne.
 • Petbox jossa säilyttää rehueläimiä
 • Kuivaruoka rehueläimille
 • Vesihelmet rehueläimille
 • Vitamiinit
 • Kalkkivalmiste
 • Lämpömittari (yksi kuumalla puolella ja toinen kylmällä)
 • Kosteusmittari (mittaa kosteutta)
 • Lapio pohjan puhdistamiseen
 • Häkin pohjan pesuainettaja kalusteet.
 • Kuljetushäkki
 • Kirja

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

Matelijat

Hoito-ohjeet & ostosluettelo venäjän arokilpikonna

26 oktober 2022

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

020 128 08 40 (Arkisin klo 10-11 ja 16-18)

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2024 © ZOO.fi

Valitse maa  

Finland - EUR