Trustpilot: 4.5Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin

Koti / Vinkit & neuvot / Matelijat / Hoito-ohjeet & ostoslista parta-agama

Hoito-ohjeet & ostoslista parta-agama

skagg_article-image3-4

Sukupuolen ja määrän valitseminen

Parta-agama on mukava lisko, joka kuuluu lisko-perheen suosituimpiin. Se on suhteellisen helppo ylläpitää ja haluaa halata sohvalla. Parta-agama on helposti kesytettävissä ja osoittaa hyvin harvoin aggressiota, mikä tekee siitä hyvän liskon jopa aloittelijoille. Uros kasvaa jopa 60 cm pitkäksi hännän ollessa mukaan laskettu ja naaraat hieman pienempiä, noin 50 cm pitkiä.

Parta-agama on noin 7-10 vuotta vanha.

Parta-agaman sukupuolta ei voida nähdä ennen kuin se on 5-10 kuukauden ikäinen.

Molemmat sukupuolet ovat suhteellisen samanlaisia käyttäytymisen suhteen, mutta uros on hieman suurempi kuin naaras.

Parta-agama on lisko, jota voit pitää yksin. Jos pidät sitä ryhmässä, sinulla pitäisi olla suuri terraario.

Älä koskaan laita yhteen parta-agamia, joiden kokoero on yli 10 cm, koska isommat parta-agamat pitävät sitä pienempää ruokana. Kokoamisen yhteydessä sinun tulee myös lukea etukäteen ja pyytää asiantuntijalta neuvoja eläinten loukkaantumisen välttämiseksi.

Kun pääset kotiin

Jätä parta-agama yksin ensimmäisten 24 tunnin ajaksi, jotta sillä on mahdollisuus tottua uuteen kotiinsa.

Terraario & Kalusteet

Normaalikokoisen aikuisen parta-agaman terraarion vähimmäiskoko on pohja 0,9 m² ja 0,5 m korkea. Jos parta-agama kasvaa yli 51 cm, pohjan on oltava vähintään 1,8 m². Tämä on vähimmäiskoko ja parta-agamasta tuntuu paremmalta, kun sillä on enemmän tilaa. Parta-agama  on pääosin maassa elävä lisko, mutta se voi myös viettää paljon aikaa kiipeilyyn, joten tarjoa mielellään korkeampi, noin 0,8 - 0,9 m terraario.

Varmista, että terraario on valmis, ennen kuin uusi perheenjäsenesi saa muuttaa kotiin. On tärkeää, että parta-agamalla on oikea ympäristö pysyä terveenä ja menestyvänä.

Parta-agama on sekä maassa että puussa eläviä liskoja, ja siksi on tärkeää koristaa terraario kivillä, kivillä ja juurilla sekä korkeudella että leveydellä. Ulkona parta-agama etsii suojaa rei'istä ja raoista sekä auringolta että saalistajilta, joten on tärkeää, että terraariossa on useita piilopaikkoja kaikille yksilöille.

Parrakas korppikotka haluaa pystyä kaivamaan pohjamateriaalia. Mutta se voi myös syödä siitä, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa ummetukseen, joten on tärkeää valita oikea pohjamateriaali. Hienorakeinen hiekkapohja on luonnollisin ja suhteellisen helppo pitää puhtaana.

Parta-agama on vaihtolämmin, mikä tarkoittaa, että se on riippuvainen ympäristön lämpötiloista voidakseen termoreguloitua, ts. Että sen sisäelimet ja ruoansulatus pystyvät toimimaan. Parta-agama on lisko, joka on peräisin puoli autiomaasta, mutta jopa korkeammat lämpötilat voivat olla yhtä haitallisia kuin alemmat.

Terraarion yhdessä osassa suositellaan lämmitysmattoa. Siellä lämpimimmän pisteen tulisi olla noin 40 astetta ja terraarion toisen osan viilein kohta ei saisi mennä alle 28-29 asteen. Yöllä lämpötilan tulisi laskea 24-25 asteeseen ja kosteuden olla 35-40%

Parta-agama ei saa UV-valoa lasin läpi, joten on tärkeää, että sinulla on UV-valolla varustettu lamppu tai UV-loistelampuilla varustettu lamppu, jossa on sekä UVA- että UVB-valoa. Tämä on välttämätöntä, jotta parta-agama muodostaisi D-vitamiinia, mikä puolestaan on välttämätöntä absorboimaan kalkkia.

"Parta-agama on mukava lisko, joka kuuluu lisko-perheen suosituimpiin. Se on suhteellisen helppo ylläpitää ja haluaa halata sohvalla. "

Ruoka & Yleinen hoito

Parta-agama on kaikkiruokainen, joka haluaa sekä eläinproteiinia että vihanneksia. Nuoret eläimet syövät enimmäkseen eläinproteiinia, mutta alkavat syödä enemmän vihanneksia iän myötä. Siksi on tärkeää totuttaa parta-agama aikaisin monipuoliseen ruokavalioon ja mitä aikaisemmin tämä tapahtuu, sitä helpompaa on siirto vihannes ruokavalioon vanhetessaan. Monipuolinen ruokavalio vähentää sairauksien riskiä.

Nuorilla eläimillä tulisi olla säännöllinen ruokinta 2-3 kertaa päivässä sekä eläin- että kasvisruokaa. Sinun tulisi olla varovainen, ettet anna liikaa jauhomatoa, koska nuorilla eläimillä tulee helposti ummetusta. Aikuisilla eläimillä on oltava kasvisruokaa joka päivä, mutta vain eläinproteiinia 2-3 kertaa viikossa.

Rehueläimet eivät saa olla suurempia kuin 2/3 parta-agaman pään leveydestä. Anna heille myös tasapainoinen ruokavalio, jotta ruoka olisi mahdollisimman terveellistä parta-agamaa varten. Parta-agamille on tärkeää puuteroida rehueläimet kalkilla ja vitamiineilla.

Rehueläimet, jotka sopivat hyvin parta-agamalle, ovat sirkat, torakat, jauhomadot, zophobat ja pienet pinkit (hiirenpennut).

On tärkeää, että sillä on oikea ympäristö ja että parta-agama saa oikean hoidon, että se menestyy ja pysyy terveenä. Riittämättömän hoidon ja huonon ympäristön aiheuttama stressi on yksi parta-agaman yleisimmistä sairauksien ja ongelmien syistä.

Parta-agama juo harvoin seisovaa vettä, mutta imee suurimman osan nesteestä vihanneksista ja rehueläimistä, joten on tärkeää, että vesikulho on riittävän suuri kylpemiseen. Säännölliset kylvyt edistävät sekä nesteen saantia että suolen toimintaa. Se vähentää myös ummetuksen riskiä parta-agamalla, joka voi saada sen sekä syömällä väärää ruokavaliota että syöden terraarion kuiviketta.

Ihon luonti huolehtii myös itsestään, jos parta-agama saa kylpeä säännöllisesti.

Tarkista terraarion lämpötila päivittäin. Pidä lämpömittari kuumalla puolella ja lämpömittari kylmällä puolella, jotta voit hallita koko ajan.

Terraarion korkean kuumuuden vuoksi on hyvä suihkuttaa vettä terraarioon liskolle/sen ympärille pari kertaa viikossa tai tarvittaessa.

Ruuantähteet ja ulosteet on puhdistettava joka päivä, ja pinnan alustan vaihtaminen usein on tärkeää. Sisätilat on puhdistettava ja desinfioitava perusteellisesti tai vaihdettava säännöllisesti.

Ole varovainen käsitellessäsi parta-agama, jos stressaantuu tai jos se tuntee olevansa uhattuna, se voi pudota hännän. Se ei koskaan kasva takaisin, minkä se voi tehdä monilla muilla liskolajeilla. Joten älä koskaan nosta parta-agamaasi hännästä vaan laita kädet kupiksi sen ympärille.

Horros/talvi lepotilassa

Parta-agama näyttää yleensä itse, jos se haluaa mennä nukkumaan. Se tulee uneliaaksi, menettää ruokahalun ja kaivautuu. Tämä johtuu terraarion matalasta kosteudesta. Siksi voit lisätä kosteutta lepotilan välttämiseksi, koska se voi aiheuttaa ongelmia, kuten keuhkokuume.

Jos parta-agama ei ole hyvin terve, sen ei pitäisi mennä horrokseen.

Jos parta-agama sairastuu

Joitakin yleisiä oireita sairaudesta ovat väsymys, laihtuminen, löysät ulosteet, ruoan regurgitaatio, huono oksentelu, harmaa nuhjuinen sävy, turvonnut tai punainen suun limakalvo, turvonnut nivelet, kuivunut häntä, nielemisvaikeudet ja ruokahalun heikkeneminen.

Suoritamme terveystarkastuksen parta-agamalle kun ostat sen, mutta jos parta-agamalla on merkkejä huonosta terveydestä, ota välittömästi yhteyttä meihin saadaksesi neuvoja (ja tarvittaessa eläinlääkäriin).

Recommended products

See all products

Exoterra

Glass Terrarium Natural Large/Wide - Advanced Reptile Habitat

299,90 €

Kampanja
-15%

Nutrafin

ZM Kilpikonnan eliksiirit Kalsium

2,47 €2,90 €

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Parta-agama tulee sukukypsäksi noin 18 kuukauden iässä. Paras tapa onnistuneeseen paritteluun on laittaa yhteen uros ja useita narttuja. Raskausaika on noin 6 viikkoa. Naaras munii 15-40 munaa ja tarvitsee hyvän paikan munia.

Jos munat aiotaan kuoriutua, ne olisi varastoitava kosteassa vermikuliitissa munanhautomislaitoksessa, joka on asetettu 28 asteeseen 60-90 päivän ajan.

Uroksella on vahvempi pää ja tummempi parta kuin naaraalla. Hänellä on myös kaksi pitkittäistä kohoumaa viemäriaukon takana. Naaraalla voi olla kolmiomainen kohouma viemärin takana, mutta kaikilla ei ole sitä.

Ostoslista

 • Terraario - Riittävän suuri                           
 • Pohjamateriaali (terraariohiekka, kuori)
 • Lämmönlähteet (lämmitysmatto, lämpölamppu, lämpökivi)
 • UV-valaistus
 • Juuret
 • Kivet
 • Ruokakuppi
 • Vesikulho matalilla reunoilla
 • Rehu: Parta-agaman pelletit, sirkat, jauhomadot, zofobat
 • Vitamiinit
 • Kalkkivalmiste
 • Lämpömittari (yksi kuumalla puolella ja toinen kylmällä)
 • Kosteusmittari (mittaa kosteutta)
 • Lapio, jolla puhdistaa häkki
 • Kakkapussit
 • Häkin pohjan pesuainetta
 • Desinfiointiaineet häkkeihin ja kalusteisiin esim. virkon
 • Kuljetushäkki

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

Matelijat

Hoito-ohjeet & ostosluettelo venäjän arokilpikonna

26 oktober 2022

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

020 128 08 40 (Arkisin klo 10-11 ja 16-18)

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2024 © ZOO.fi

Valitse maa  

Finland - EUR