Trustpilot: 4.5Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin

Koti / Vinkit & neuvot / Matelijat / Hoito-ohjeet & ostoslista leopardi gekko

Hoito-ohjeet & ostoslista leopardi gekko

close-upleopardgeckofront

Sukupuolen ja määrän valitseminen

Leopardigekko on lisko, joka sopii täydellisesti jopa aloittelijoille ja on luultavasti yleisin vankeudessa oleva lisko. Ne ovat erittäin ystävällisiä, rauhallisia eivätkä kasva yli 20-25 cm häntineen. Niitä voidaan helposti kesyttää ja purevat hyvin harvoin. Leopardigekot ovat yöeläimiä, mutta usein ryömivät ja etsivät ruokaa myös iltaisin.

Leopardigekot voivat olla jopa 20-vuotiaita.

Sinulla voi olla yksinäinen leopardigekko. Mutta jos haluat enemmän, on hyvä olla uros, jolla on yksi tai useampi naaras. Kaksi urosta ei mene yhteen ja on erotettava välittömästi.

Kun pääset kotiin

Jätä leopardigekko yksin ensimmäisten päivien ajan, jotta sillä on mahdollisuus tottua uuteen kotiinsa.

Terraario

Normaalikokoisen aikuisen leopardigekon pohjan vähimmäiskoko on 0,36 m² (noin 60x60x30cm). Tämä on vähimmäiskoko ja leopardigekot tuntevat olonsa paremmaksi, kun niillä on enemmän tilaa.

Jos sinulla on enemmän leopardigekoja, sinulla on oltava paljon suurempi terraario.

" Leopardigekko on lisko, joka sopii täydellisesti jopa aloittelijoille ja on luultavasti yleisin vankeudessa oleva lisko."

Kalusteet

Varmista, että terraario on valmis, ennen kuin uusi perheenjäsenesi saa muuttaa kotiin. On tärkeää, että leopardigekoilla on oikea ympäristö pysyä terveinä ja viihtyä.

Leopardigekot ovat maassa eläviä liskoja, ja siksi terrariumin sisätiloja ei tarvitse rakentaa korkeudelle. Ulkona leopardigekot etsivät suojaa luolista ja rakosista sekä auringolta että saalistajilta, joten on tärkeää, että terraariossa on useita piilopaikkoja kaikille yksilöille, sekä kylmällä että lämpimällä puolella.

Leopardigekot haluavat pystyä kaivamaan pohjamateriaaliin. Mutta se voi myös syödä sitä, mikä voi johtaa ummetukseen, joten on tärkeää valita oikea. Hiekkapohja on luonnollisin ja suhteellisen helppo pitää puhtaana. Hiekkaummetuksen riskin vähentämiseksi voit välttää hiekkaa liskon kasvaessa ja käyttää matelijamattoa.

Leopardigekko on vaihtolämpöinen, mikä tarkoittaa, että se on riippuvainen ympäristön lämpötiloista voidakseen termoreguloitua, ts. Että sen sisäelimet ja ruoansulatus pystyvät toimimaan. Leopardigekko on lisko, joka on peräisin autiomaasta, mutta jopa korkeammat lämpötilat voivat olla yhtä haitallisia kuin alemmat.

Terraarion yhdessä osassa suositellaan lämmitysmattoa. Siellä lämpimimmän pisteen tulisi olla noin 31-35 astetta ja terraarion toisen osan viileimmän pisteen ei tulisi mennä alle 24 asteen. Yöllä lämpötila tulisi laskea 18-20 asteeseen.

Leopardigekot ovat yöaktiivisia, ja monet ihmiset uskovat, että ne eivät tarvitse UV-valoa. Mutta UVB-lamppua päivän aikana pidämme tarpeellisena. UVB-lamppu edistää hyvinvointia ja nopeuttaa tervehtymistä, jos sillä on sairausoireita.

Leopardigekko haluaa kosteuskotelon akvaarion viileämmässä osassa, jossa se voi makaa ja jäähtyä. Tämä on erittäin hyvä, kun leopardigekot luovat nahkaansa. Myös joitain kivoja, suurilehtiä kasveja, joiden alla se voi kiivetä ja laiskotella, arvostetaan. Jos et halua eläviä kasveja, se toimii hyvin muovikasvien kanssa.

Ruoka & Yleinen hoito

Leopardigekko on lihansyöjä, joka haluaa vain elävää eläinproteiinia.

Nuorilla, kasvavilla leopardigekoilla ja munivilla naarailla tulisi olla ruokaa joka päivä. Poista jäljelle jääneet eläinruuat heti, kun leopardigekko on syönyt. Aikuisten leopardigekkojen tulisi saada ruokaa enintään joka toinen päivä.

Syötävät eläimet eivät saa olla suurempia kuin 2/3 leopardigekkojen pään leveydestä. Tarjoa tasapainoinen ruokavalio, jotta se olisi mahdollisimman hyödyllinen leopardigekoille. Puuteroi rehueläimet kalkilla ja vitamiineilla ja anna heille monipuolinen ruokavalio, jotta leopardigekot eivät saisi puutossairauksia.

Rehueläimet, jotka sopivat hyvin leopardigekojen kanssa, ovat sirkat, torakat, jauhomatot, zophobat ja pienet pinkit.

On tärkeää saada oikea ympäristö ja antaa leopardigekolle oikea hoito, jotta se menestyisi ja pysyisi terveenä. Puutteellisen hoidon ja huonon ympäristön aiheuttama stressi on yksi tavallisimmista syistä leopardigekkojen sairauksiin ja ongelmiin.

Säännölliset kylvyt stimuloivat ja edistävät sekä nesteen saantia että suolen toimintaa. Se vähentää myös ummetuksen riskiä leopardigekoilla, jotka voivat syödä terraarion kuiviketta.

Nahanluonti huolehtii myös itsestään, jos leopardigekon annetaan kylpeä säännöllisesti ja että kosteusrasia on käytettävissä.

Tarkista terraarion lämpötila päivittäin. Pidä lämpömittari kuumalla puolella ja lämpömittari kylmällä puolella, jotta voit hallita koko ajan.

Terraarion korkean kuumuuden vuoksi on hyvä suihkuttaa vettä terraarioon liskolle/sen ympärille pari kertaa viikossa tai tarvittaessa.

Ruuantähteet ja ulosteet on puhdistettava joka päivä, ja alusen vaihtaminen on tärkeää. Sisätilat on puhdistettava ja desinfioitava perusteellisesti tai vaihdettava säännöllisesti.

On helppo nähdä, onko leopardigekkosi terve ja hyvän painoinen. Leopardigekko varastoi ylimääräiset ravinteet häntään ja sen tulisi olla ¾ yhtä leveä kuin niska.

Ole varovainen käsitellessäsi leopardigekoja, jos stressi tai jos se tuntuu uhattuna, se voi pudottaa hännän.

Tämä ei ole vaarallista ja se kasvaa takaisin, mutta se ei ole enää niin hieno ja paksu. Älä siis koskaan nosta leopardigekkoa hännästä vaan kääntämättä molemmat kädet sen ympärille.

Lepotila

Talvella leopardigekot voivat siirtyä lepotilaan, joka kestää noin 4 viikkoa talvella.

Leopardigekot näyttävät yleensä itse, jos he haluavat mennä nukkumaan. Siitä tulee unelias, menettää ruokahalun ja kaivautuu. Tämä johtuu siitä, että terraario kuivuu. Jos gekon on tarkoitus mennä horrokseen, on tärkeää, että se menee lepotilaan tyhjällä vatsalla, mutta sen jälkeen se alkaa taas syödä tavalliseen tapaan. Koska leopardigekko ei nuku koko ajan lepotilan aikana, on tärkeää tarjota uutta vettä joka päivä. Jos aiot antaa gekkosi mennä horrokseen, on tärkeää, että hankit kaikki tarvitsemasi tiedot. Nukkuminen voi aiheuttaa ongelmia, kuten keuhkokuume.

Recommended products

See all reptile products

Exoterra

Glass Terrarium Natural Large/Wide - Advanced Reptile Habitat

299,90 €

Jos leopardigekko sairastuu

Joitakin yleisiä oireita sairaudesta ovat väsymys, laihtuminen, löysät ulosteet, ruoan regurgitaatio, huono oksentelu, harmaa nuhjuinen värisävy, turvonnut tai punainen suun limakalvo, turvonneet nivelet, yhteen kuivunut häntä, nielemisvaikeudet ja ruokahalun heikkeneminen.

Teemme leopardigekon terveystarkastuksen, kun ostat sen, mutta jos leopardigekolla on merkkejä huonosta terveydentilasta, ota heti yhteyttä meihin neuvojen saamiseksi (ja tarvittaessa eläinlääkärin puoleen).

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Leopardigekot tulevat sukukypsäksi, kun ne painavat noin 30 grammaa. Suuret naaraat voivat sitten tulla sukukypsäksi jo 6 kuukauden iässä, mutta niitä ei tule jalostaa ennen kuin hän on 1 vuoden ikäinen ja painaa vähintään 40 grammaa.

Naaras munii kuoppaan 2 munaa ja voi asettaa useita pentueita kuoppaan, koska hänellä on kyky tallentaa siittiöitä.

On tärkeää asettaa pesälaatikot, joihin naaras voi kaivaa munat, jos terraarion pohjamateriaali ei ole sopiva kaivamiseen. On erittäin tärkeää antaa naaraalle ylimääräistä kalkkia ennen munintaa ja sen jälkeen. Jos Leopardigekko ei saa tarpeeksi kalsiumia, on tavallista, että hänellä on poikimishäiriöitä ja ummetusta. Munat kuoriutuvat yleensä 60-70 päivän kuluttua.

Naaras voi myös munia ilman parittelua, ja kalkin tarve on yhtä tärkeä silloinkin.

Voit erottaa aikuiset urokset naaraista katsomalla kehon alapintaa. uroksilla on V-muotoinen merkkijono, jossa reisiluun huokoset viemäriaukon yläpuolella ja reiden alapuolella. Viemärin alla on myös kaksi turvotusta.

Ostoslista

  • Terraario - riittävän suuri                           
  • Pohjamateriaali (terraariohiekka, kuori)
  • Lämmönlähteet (lämmitysmatto, lämpölamppu, kuumennuskivi)
  • UV-valaistus
  • Juuret
  • Kivet
  • Kasvit
  • Ruokakuppi
  • Vesikulho matalilla reunoilla
  • Kosteusrasia
  • Vuori; sirkat, ateriamatot, zophobat, pinkit
  • Vitamiinit
  • Kalsiumin valmistus
  • Lämpömittari (yksi kuumalla puolella ja toinen kylmällä)
  • Kosteusmittari (mittaa kosteutta)
  • Lapio, jolla puhdistaa häkki
  • Kakkapussit
  • Häkin pohjan pesuainetta
  • Desinfiointiaineet häkkeihin ja kalusteisiin, esim. virkon S
  • Kuljetushäkki

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

Matelijat

Hoito-ohjeet & ostosluettelo venäjän arokilpikonna

26 oktober 2022

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

020 128 08 40 (Arkisin klo 10-11 ja 16-18)

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2024 © ZOO.fi

Valitse maa  

Finland - EUR