Trustpilot: 4.4Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin

Koti / Vinkit & neuvot / Pieneläimet / Hoitoneuvonta & ostoslista kesyrotta

Hoitoneuvonta ja ostoslista kesyrotta

cutelittlehamsterinwomanshandsonawhitebackground

Sukupuolen ja lukumäärän valitseminen

Kesyrotat ovat älykkäitä ja sosiaalisia eläimiä, joita on helppo kesyttää. Ne ovat erittäin uteliaita ja sopivat täydellisesti sinulle, joka haluaa lemmikin, joka haluaa olla aina paikalla siellä missä jotain tapahtuu. Jos annat heille paljon rakkautta ja huomiota, saat vastapalveluksi lempeitä ystäviä, jotka rakastavat olla kanssasi!

Koska rotat ovat erittäin ystävällisiä ja helposti käsiteltäviä, ne soveltuvat myös perheille, joissa on pienempiä lapsia. Rotat sopeutuvat nopeasti perheen rutiiniin.

Niitä on saatavana useissa eri väreissä ja monilla kuvioilla. Turkki on yleensä sileäpintainen, mutta on olemassa myös, rottia, joiden aluskarvat ja viikset ovat kiharia. Kesyrotilla on yleensä pystykorvat päälaella, mutta on myös olemassa luppakorvaisia rottia, joiden korvat ovat alempana.

Aikuinen uros painaa noin 700 g ja naaras 400 g. Rotta voi olla noin 28 cm pitkä ja sen häntä noin 25 cm pitkä. Kesyrotan elinikä on noin 2-3 vuotta.

Koska rotat ovat sosiaalisia laumaeläimiä, niitä tulisi pitää pareittain tai laumoissa. Vaikka luulisit, että sinulla on paljon aikaa yksinäiselle rotalle, on sillä oltava vähintään yksi elämänkumppani, jotta se voi hyvin myös silloin, kun et ole kotona tai kun nukut. Ei ole suositeltavaa jättää rottaa yksin kotiin usean tunnin ajaksi.

Valitse mielellään nuoria rottia, jotka ovat samaa sukupuolta, jotta ne sopisivat parhaiten yhteiseloon ja voivat kasvaa yhdessä. Voit myös koota yhteen aikuisia rottia (tai aikuisia ja nuoria), mutta yleensä se edellyttää, että noudatat kokeneiden henkilöiden neuvoja.

Naaraista ja uroksista voi tulla yhtä kesyjä. Urokset ovat yleensä hieman rauhallisempia, kun taas naarailla on vähän vilkkaampi luonne.

Kun pääset kotiin

Jotta rotat tuntisivat olonsa turvalliseksi, tulee sinun viettää aikaa heidän kanssaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Voit esimerkiksi pitää niitä paidan sisällä istuessasi sohvalla. Silitä niitä ja puhu niille rauhallisella äänellä. Anna uusille ystävillesi paljon huomiota ensimmäisten viikkojen aikana, luodaksesi kestävän ja hyvän suhteen uuteen lemmikkiisi. Mitä enemmän käsittelette rottia, sitä mukavampia niistä tulee ja sitä turvallisemmaksi ne tuntevat olonsa.

Koska rotta on laumaeläin, kuuluu sen luontoon, että laumanjohtaja asettaa säännöt, ja siksi se tulee kasvattaa koirien tapaan lempeällä mutta päättäväisellä otteella. Sano selkeästi ei ja nosta rotta pois, jos se rikkoo sääntöjä, mutta älä koskaan rankaise fyysisesti! Pidä kiinni säännöistä - ole johdonmukainen - ja palkitse, kun se tekee jotain oikein.

Muista aina tukea rottaa oikealla tavalla nostaessasi sitä ja käytä mielellään molempia käsiä. Se kiipeää usein oma-aloitteisesti kädellesi ja käsivarteesi. Älä koskaan nosta hännästä, se sattuu ja voi vahingoittaa uutta ystävääsi.

Häkki ja sen tarvikkeet

Suosittelemme tilavaa häkkiä (80 x 50 x 70 cm) useilla hyllyillä, jotta sinne mahtuisi parhaalla mahdollisella tavalla kaikki, mitä rotat tarvitsevat. Muista aina suojata rotat aina läpivedolta, kylmältä, suoralta auringonvalolta ja muilta lemmikeiltä.

Pohjamateriaalina suosittelemme luonnonmukaista pohjamateriaalia, jolla on hyvä imukyky, esim. leppäpuru. Pohja on puhdistettava vähintään 1-2 kertaa viikossa häkin koosta riippuen. Poista häkin pohjan tahrat tehokkaalla puhdistusaineella. Käytä toisinaan myös desinfiointiainetta bakteerien ja sienien poistamiseksi.

Opeta rotat käyttämään wc-laatikkoa, se helpottaa häkin puhdistamista. Käytä laatikossa hiekkaa tai kuiviketta (erilaista kuin pohjamateriaali). Lapioi kaikki pissaan sotkeutuneet kuivikkeet ja siirrä ne wc:hen sekä pidä loput häkistä kiiltävät puhtaina, kunnes ne oppivat käyttämään wc:tä.

Rotat tarvitsevat talon suojaisaksi nukkumispaikaksi. Valitse talo, joka on tarpeeksi suuri, jotta kaikki rotat mahtuisivat sinne samaan aikaan. Lisää mytty pesämateriaalia niille nukkumista varten ja vaihda niitä usein, jotta makuutila pysyisi puhtaana. Muita rottien suosiossa olevia nukkumispaikkoja, ovat suuret putket ja riippumatot.

Sisusta häkki mielellään useilla hyllyillä, jotta rotille olisi enemmän oleskelutilaa. Koska ne ovat hyvin aktiivisia eläimiä, on tärkeää, että niillä on leluja ja muita virikkeitä kuten esim. köysiä, oksia, koreja, putkia ja onkaloita. Pitääksesi rottasi valppaina ja onnellisia, on hyvä vaihtaa ja järjestellä sisustusta usein, jotta niillä olisi uusia asioita tutkittavaksi.

Valitse keraamiset ruokakupit, koska niitä on vaikeampi kaataa (yksi sekä pelleteille että siemenille), tai metalliset kulhot, joissa on kiinnikkeet, joilla ne voidaan ripustaa. Vesipullo on suositeltava, mutta sen lisäksi on aina pidettävä vesikulhoa esillä, kunnes rotat ovat oppineet juomaan pullosta. Tuore ruoka tulisi tarjoilla erillisessä kulhossa tai hedelmävartaassa, jotta se ei likaantuisi ja ettei kuivaruoka kostuisi.

Ruoka ja yleinen hoito

Rotilla on aina oltava saatavilla kuivaruokaa ravinteikkaiden pellettien muodossa. Voit yhdistää pelletit siemenseoksen kanssa, mikä antaa vaihtelevuutta ja lisäpuuhaa, mutta sen ei pitäisi koskaan olla yli puolet päivittäisestä kokonaissaannista. Anna samaa ruokaa, johon ne ovat tottuneet alussa. Vatsaongelmien välttämiseksi sinun on aina tehtävä siirtyminen uuteen ruokaan vähitellen.

Voit myös antaa tuoretta ruokaa päivittäin. Voit tarjota päivittäin vihanneksia, juureksia ja palkokasveja. Muutama kerta viikossa voit antaa esim. Joitakin hedelmiä, pastaa, riisiä tai perunoita sekä jotain eläinperäistä, kuten jogurttia, kananmunia, valkoista lihaa, keitettyä kalaa tai äyriäisiä.

Sokeroidut, suolaiset, rasvaiset ja paistetut elintarvikkeet ovat herkullisia, mutta epäterveellisiä, ja siksi niitä tulisi välttää. Alussa odota kaksi viikkoa ennen kuin aloitat tuoreen ruoan tarjoamisen ja aloita varovasti yhtä elintarviketta kerralla kokeillen, jotta vatsa ehtii vähitellen tottua.

Vesi on vaihdettava päivittäin ja vesikulho/pullo pestävä. Lisää monivitamiineja säännöllisesti veden joukkoon. Laita häkkiin kalkkikivi, jonka voi poistaa, jos rotat jyrsivät sitä liikaa.

Ota rotat ulos häkistä päivittäin, jotta ne saavat liikuntaa ja virikkeitä. Käytä mielellään valjaita viedäksesi ne kävelylle. Rotat juoksevat mieluusti vapaana sisätiloissa, mutta muista ensin varmistaa huoneen turvallisuus, esimerkiksi piilota virtajohdot ja pidä niitä aina silmällä. Älä anna niiden juosta vapaasti, ennen kuin ne ovat kesyjä.

Rikastuta häkkiä erilaisilla leluilla ja mielellään vaihda niitä häkin puhdistuksen yhteydessä. Anna mielellään ruokaa tai makeisia aktivointileluissa tai ruokapalloissa, mikä antaa heille mahdollisuuden heidän luonnolliseen käyttäytymiseensä, ruoan etsimiseen.

Rotan hampaat kasvavat koko elämän ajan, joten on erittäin tärkeää antaa sille pureskeltavia asioita. Puunpalat, pureskelutangot ja puiset lelut auttavat välttämään hammas- ja purenta ongelmia sekä ovat arvostettuja ajanvietteen välineitä. Muista tarkastaa hampaat säännöllisin väliajoin.

Kynsiä on yleensä leikattava hyvin harvoin. Jos ne kuitenkin kasvavat liian pitkiksi, käytä pieneläimille tarkoitettuja kynsisaksia.

Harjaa rottaasi säännöllisesti pehmeällä harjalla. Se poistaa lian ja irtonaiset karvat sekä tekee rotista tottuneempia kosketukseen. Rotat voidaan kylvettää, jos ne ovat likaisia, ja uinti matalassa vedessä on erinomaista liikuntaa niille. Käytä haaleaa vettä ja mietoa shampoota sekä varo korvia ja nenää. Kuivaa rotta kunnolla kylvyn jälkeen, jotta se ei vilustuisi.

Jos rotta sairastuu

Mikäli epäilet rottasi sairastuneen, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin saadaksesi neuvoja ammattilaiselta. Yleisiä oireita ovat velttous, ripuli, aivastelu, vuotava nenä, märkivä ja vuotava silmä, epänormaali jano tai huono ruokahalu. Epänormaali kutina ja haavaumat voivat viitata tuhoeläimiin. Vanhemmat rotat voivat saada syövän, joka ilmenee kyhmyinä.

Recommended products

See all products
Kampanja
-29%

Ferplast Feplast Maxi Duna Multy

79,99 €112,99 €

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Rotat tulevat sukukypsiksi 5-6 viikon iässä, mutta naaraita ei tulisi parittaa ennen kuin ne ovat noin 3-6 kuukauden ikäisiä. Raskausaika on noin 21-25 päivää. Siirrä uros omaan häkkiinsä ennen synnytystä. Älä häiritse naarasta, jolla on pentuja, enempää kuin on tarpeen. Pennut voidaan erottaa emostaan noin 4-5 viikon ikäisinä. Uroksilla sukupuolielin ja peräaukko ovat kauempana toisistaan kuin naaraalla, ja urokset saavat selvästi näkyvän kivespussin sukukypsyyden saavuttaessaan.

Ostoslista

· Tilava häkki - Suositeltava koko (80 x 50 x 70 cm)

· Pölytön erittäin imukykyinen pohjahiekka

· Pelletit (samaa lajiketta, johon rotat ovat tottuneet)

· Siemenseos (samaa lajiketta, johon rotat ovat tottuneet)

· Talo

· Pesämateriaali

· Keraamiset ruokakupit (yksi kulho pelleteille, yksi siemenseokselle ja yksi tuoretta ruokaa varten)

· Keraaminen vesikulho

· Vesipullo

· Monivitamiinit

· Kalkkikivi

· Erilaisia jyrsimäpuita

· WC-laatikko

· Kuiviketta tai hiekkaa wc: hen

· Lapio, jolla puhdistaa häkki

· Häkin pohjan pesuainetta

· Häkin ja kalusteiden desinfiointiaineet

· Kynsisakset

· Harja turkin hoitoon

· Mieto shampoo

· Palkitsemisherkku

· Aktivointi: Lelut, syöttöpallo jne.

· Häkkivarusteet: hyllyt, köydet, korit, putket jne. (Voit myös löytää sopivia tuotteita koirien lelujen tai lintujen sisustustarvikkeiden joukosta)

· Nukkumispaikka, esim. riippumatto

· Valjaat häkin ulkopuolella oleskelua varten

· Kuljetushäkki

· Tietokirja rotista

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

Pieneläimet

Hoito-ohjeet & ostoslista marsu

26 oktober 2022

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

020 128 08 40 (Arkisin klo 10-11 ja 16-18)

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2024 © ZOO.fi

Valitse maa  

Finland - EUR