Trustpilot: 4.5Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin

Koti / Vinkit & neuvot / Linnut / Hoito-ohjeet & ostoslista seeprapeippo

Hoito-ohjeet & ostoslista seeprapeippo

zebra_article-image3-4

Sukupuolen ja määrän valitseminen

Seepra-peippo on erittäin mukava ja miellyttävä häkkilintu. Uros laulaa ja livertää kauniisti. Niiden elinikä on noin 7-10 vuotta, mutta voivat elää pitempään. Aikuinen seepra-peippo on noin 10-15 cm pitkä. Niitä esiintyy monissa eri värimutaatioissa, esim. harmaa, täysin valkoinen, ruskea ja mustarintainen. Seepra-peippo (Taeniopygia guttata castonotis) on kotoisin Australiasta. He ovat olleet seuralintuina yli 500 vuoden ajan, ja heidät on kasvatettu painottaen heidän laulukykyään.

Seepra-peippoja tulisi pitää parvina tai pareittain. Uroksilla on kirkkaan punainen nokka ja laulaa/livertää, kun taas naaralla on vaaleanpunainen nokka ja antaa enemmän piipittävää ääntä.

Kun pääset kotiin

Jätä linnut yksin ensimmäisen vuorokauden ajaksi, jotta heillä olisi mahdollisuus tutustua uuteen kotiinsa. Pieni vinkki on lukea ääneen häkin vieressä olevasta lintukirjasta, sitten opit seeprapeipoista samalla, kun se tottuu äänesi ja läsnäolosi kanssa.

Älä odota liian kauan lintujen kesyttämistä, ne oppivat nopeasti ja tuntevat olonsa turvallisemmaksi, jos he tutustuvat uuteen perheeseensä jo ensimmäisellä viikolla. Pidä toista kättä häkissä saadaksesi sen tottua käteen ja käytä lempeitä liikkeitä. Kun lintu ei välitä, että kosket sisätiloihin, voit yrittää saada sen astumaan sormellesi.

Vapauta lintu vasta, kun se on kesy ja vedä ikkunoihin verhot niin, että se ei lennä ikkunaan ja vahingoita itseään. Jos lintu ei lennä yksin häkkiin, voit tarttua siihen pyyhkeellä tai verkolla. Anna uudelle ystävällesi paljon huomiota ensimmäisten viikkojen aikana, ja sinulla on loistava suhde, joka kestää.

"Seepra-peippo on erittäin mukava ja miellyttävä häkkilintu"

Häkki & kalusteet

Seeprapeipoilla on suuri lentotarve, eikä häkki voi koskaan olla liian suuri! Jotta lintu saisi hyvän elämän, suosittelemme, että valitset tilavan häkin. Valitse myös suurempi häkki, jos sinulla on useita lintuja yhdessä. Lain mukaan koon on oltava vähintään 0,31 m2 (70x45x60 cm). Kaltereiden on oltava tiukat, jotta lintu ei pääse pakenemaan.

Kesällä seeprapeippo voi asua ulkona aviaariossa. Muista suojella lintu aina vedolta, kylmältä, suoralta auringonvalolta ja mahd. saalistajilta.

Häkin pohjassa käytetään hienorakeista hiekkaa tai luonnollista kuiviketta. Seeprapeippo tarvitsee ruoansulatukseen simpukankuoret, jotka ripotellaan hiekkaan tai tarjotaan erillisessä kulhossa. On myös hiekkaa, jossa on simpukankuoria.

Pohja on puhdistettava vähintään 1-2 kertaa viikossa häkissä olevien lintujen lukumäärästä riippuen. Poista tehokkaatlla puhdistusaineella häkin pohjan tahrat. Käytä vapaasti desinfiointiainetta aika ajoin bakteerien ja sienien poistamiseksi.

Orsien on oltava eri paksuutta ja materiaalia, jotta jalat saisivat tasaisen kuormituksen. Orsien tulee olla tasaisesti häkissä, jotta lintu voi helposti lentää niiden välillä. Heidän ei pitäisi istua niin, että ruoka vesikulhoissa saattaa olla jätteitä.

Lelut ovat helppo tapa varmistaa, että linnulla on aina jotain tekemistä, ja valinnanvaraa on paljon! Vaihda vapaasti materiaaleja ja värejä. Vaihda leluja usein linnun stimuloimiseksi.

Pidä kulhoa siemeniä varten. Aluksi sinun tulisi tarjota vettä vesikulhoon, mutta vesiannostelija on suositeltava, kun lintu on oppinut käyttämään sitä.

Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia voidaan tarjota erillisessä kulhossa tai hedelmävartaassa. Hirssintähkät voidaan kiinnittää puristimella.

Aseta mielellään UV-lamppu häkin yläpuolelle, se auttaa lintusi pysymään terveenä ja muodostamaan oman D-vitamiinin, mikä puolestaan auttaa kalsiumin imeytymistä ja auttaa pitämään linnun onnellisena ja terveellisenä.

Ruoka & Yleinen hoito

Seeprapeipolla on oltava vapaa pääsy ruokaan, joka koostuu pääasiassa peipposiemenseoksesta. Kun lintu on nuori tai sillä on sulkasato, voit edullisesti sekoittaa munanrehun siemenseokseen.

Makeisina voit tarjota siemenpuikkoja, hirssipulloja ja hedelmäseoksia. He pitävät myös tuoreesta ruohosta, jota voit kasvattaa siemenlaatikossa ja tarjota ympäri vuoden!

Muista, että linnun vatsa on herkkä stressille ja ympäristömuutoksille. Säilytä sama ruoka kuin ne ovat tottuneet, älä muuta lajiketta. Odota vähintään 14 päivää vihreän ruoan antamiseen ja aloita varovasti yhdellä kerralla, vatsan on totuttava vähitellen. Hedelmiä ja vihanneksia voidaan sitten antaa säännöllisesti, mutta pieninä määrinä.

Vesi on vaihdettava päivittäin ja ruokakupit ja vesikulho/pullo on pestävä. Lisää vitamiineja säännöllisesti ja ripusta seepian suomu ja kalkkikappale häkkiin.

Seeprapeipon nokka ja kynnet kasvavat koko ajan, joten on tärkeää, että sillä on leluja ja kalusteita teroittamiseen. Leikkaa kynnet, jos ne ovat liian pitkiä. Käytä pienille eläimille erityisiä kynsipihtejä. Jos satut leikkaamaan ytimeen, on hyvä olla käsillä hemostaattisia aineita.

Seeprapeipolla on sulkasato pari kertaa vuodessa, mikä tarkoittaa, että se vaihtaa koko höyhenpeitteen. Tänä aikana on tärkeää, että lintu saa enemmän vitamiineja. Jos lintu alkaa repiä höyheniä, se on merkki siitä, että sillä on hyvin tylsää, ja sitten sinun omistajana on tehtävä se jälleen onnelliseksi! Estääksesi sitä jatkamasta höyhenten repimistä, voit sumuttaa hieman hapansuihketta höyhenpuvulle.

Seepra-peippo tykkää uida, tarjota sille lintuhaudetta muutama tunti viikossa tai suihkuttaa sitä mukavilla pisaroilla kukka-sumuttimesta.

Jos seeprapeippo sairastuu

Yleisiä oireita ovat: painonmuutokset, värjäytyneet/pureskellut höyhenet, tulpat sieraimiin, höyhenien punoitus tai menetys silmien ympärillä, hilseilevä iho tai nokka ja epänormaalit ulosteet. Jos huomaat, että lintusi vaikuttaa sairaalta, ota välittömästi yhteyttä meihin neuvojen saamiseksi (ja tarvittaessa eläinlääkärin puoleen).

Tarjoa mielellään paikka istua lämpölampun alla osassa häkkiä. Tämä estää tauteja, ja voit nähdä, että lintu voi pahoin, jos se on lampun alla koko ajan.

Recommended products

See all products

Versele-Laga

Classic Budgie (Undulaatti)

49,90 €

Kampanja
-15%

Ferplast

Kuljetushäkki Rekord 2

48,37 €56,90 €

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Seeprapeippo tulee sukukypsäksi noin 10 kuukaudessa. Naaras munii jopa 7 munaa, jotka kuoriutuvat noin 12-14 päivän kuluttua. Poikaset pysyvät pesässä noin 14 päivän ikään saakka ja tarvitsevat sitten vanhempien hoidon noin 12 päivän ajan ennen kuin he ovat valmiita muuttamaan.

Alussa on vaikea nähdä eroa sukupuolten välillä, koska uroksen vahvat värit eivät näy heti. Henkilö, jolla on koulutettu silmä, voi määrittää sukupuolensa kloakkiin katsomalla. Uroksella aukko on pyöreä ja naaralla aukko kuin pystysuora viiva.

Ostoslista

 • Tilava häkki - vähintään 70x45x60 cm
 • Pohjamateriaali: hiekka tai luonnollinen kuivike
 • Simpukankuori
 • Kulho simpukoille (ei tarvita, jos pohjassa on hiekkaa) Pelletit
 • Kanarian siementen seos
 • Munaravinto
 • Eri paksuisia ja materiaaleja istuinkeppejä
 • Ruokakuppi
 • Vesikulho
 • Vesiautomaatti
 • Vitamiinilisät (neste tai jauhe)
 • Sulkasatovitamiinit
 • Seepian suomu
 • Kalkkikivi
 • Kylpyamme
 • Lapio, jolla puhdistaa häkki
 • Häkin pohjan pesuainetta
 • Häkkien ja kalusteiden desinfiointiaineet
 • Kynsisakset
 • Antipyreetit
 • Erilaisia leluja
 • Hirssintähkät
 • Siementangot
 • Kuljetushäkki
 • UV-lamppu
 • Kanarialintujen kirjallisuus

Samankaltaisia tuotteita

Linnut

Hoito-ohjeet & ostoslista undulaati

26 oktober 2022

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

020 128 08 40 (Arkisin klo 10-11 ja 16-18)

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2024 © ZOO.fi

Valitse maa  

Finland - EUR