Trustpilot: 4.5Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin

Koti / Vinkit & neuvot / Pieneläimet / Hoito-ohjeet & ostoslista kani

Hoito-ohjeet & ostoslista kani

bunny3

Sukupuolen ja määrän valitseminen

Kaikista pienistä lemmikkieläimistä kani on todennäköisesti suosituin. Kanin lempeä ja ystävällinen luonne sekä söpö ulkonäkö ovat tehneet siitä suositun ja helppohoitoisen lemmikin. Kanit ovat seurallisia lemmikkejä, jotka tykkäävät puuhastella omistajansa kanssa. Kanin elinikä on rodusta riippuen noin 5-10 vuotta. Kanit ovat aktiivisimmillaan illalla, mutta sopeutuvat yleensä hyvin perheen rutiineihin.

Eri rodut

Kaneja on monenrotuisia ja niitä jalostetaan koon sekä turkin värin ja laadun mukaan. Kääpiöroduista löytyy esimerkiksi kääpiöluppakani ja leijonanharjaskani (¨Löwen¨), jotka soveltuvat hyvin lapsiperheisiin mukavan luonteensa ja pienemmän kokonsa ansiosta. Niillä on erittäin hurmaava ja utelias luonne, jonka ansiosta ne kesyyntyvät helposti ja ovat seurallisia.

Aikuinen kääpiöluppakani painaa noin 1,8–2,5 kg. Pää on lyhyt ja leveä, ja sillä on pitkät roikkuvat korvat. Niitä on useita värivaihtoehtoja ja turkki voi olla lyhyt, leijonakauluksinen tai pitkä. Aikuinen leijonanharjaskani painaa noin 1,1-1,9 kg ja sen korvat ovat pystyssä. Niillä on pitkät karvat pään ympärillä, aivan kuin "leijonkaulus", muuten turkki on lyhyt ja värivaihtoehtoja löytyy useita.

Kanit ovat sosiaalisia eläimiä, joita tulisi pitää pareittain tai ryhmissä aina kun mahdollista. Yksinäänkin kani viihtyy, mikäli se saa osakseen paljon huomiota ja seuraa ja täten mieltää perheenjäsenet omaksi laumakseen.

Jos haluat kaksi tai useamman kanin, kannattaa valita naaraat, sillä ne tulevat yleensä keskenään hyvin toimeen, varsinkin jos ne ovat saaneet kasvaa yhdessä. Uroksia ei voida pitää yhdessä.

Voit myös hankkia uroksen, joka kastroidaan noin 4–5 kuukauden ikäisenä, ja hankkia sille nuori naaraskani kaveriksi (odota noin kuukausi kastraation jälkeen). Täten sinulla on hyvin aikaa saada uros mahdollisimman kesyksi. Naaras ottaa mallia uroksesta ja kesyyntyy helpommin ja kaneista tulee todennäköisesti sopuisa ja seurallinen pariskunta.

Kanin kotiuttaminen

Jätä kani rauhaan ensimmäisen vuorokauden ajaksi, jotta sillä on mahdollisuus tottua uuteen ympäristöönsä. Voit lukea ääneen vaikkapa kanikirjaa häkin vieressä, näin kani tottuu läsnäoloosi ja opit itse lisää kaneista.

Kanit oppivat nopeasti ja tuntevat olonsa turvallisemmaksi, jos ne tutustuvat uuteen perheeseensä jo ensimmäisen viikon aikana.

Voit istua lattialla kani sylissäsi, ja jos se on luonteeltaan leikkisä, kääri kanin ympärille pehmeä pyyhe, kun kuljetat sitä. Pidä kania aina toisella kädellä kehon ympäriltä ja toisella kädellä takapuolen alta tukeaksesi sitä. Antamalla uudelle ystävällesi paljon huomiota alkuaikoina varmistat että teille kehittyy hyvä suhde ja kanistasi tulee seurallinen lemmikki.

"Kanin lempeä ja ystävällinen luonne sekä söpö ulkonäkö ovat tehneet siitä suositun ja helppohoitoisen lemmikin."

Häkki

Suosittelemme häkkiä, joka on mitoiltaan vähintään 120x50 cm, jotta kanin tarvikkeet mahtuisivat häkkiin hyvin. Lain mukaan häkin on oltava vähintään 0,5 m2 (100x50x50 cm) pienille kaneille ja 0,7 m2 (120x60x60 cm) 3-5 kg painaville kaneille. Häkin vähimmäiskorkeus tulisi olla 50 cm. Pidä mielessä, että 20 sentin ylimääräinen häkin pituus vaikuttaa suuresti kanisi viihtyvyyteen. Lisätietoja suurempien kanien häkkien koosta on Suomen Lemmikkikanit ry -verkkosivustolla.

Kanit voivat asua ulkona ympäri vuoden tukevassa jalallisessa puuhäkissä. Siirrä kani ulos viimeistään syksyllä, jotta sillä on aikaa tottua ulkoilmaan ja kasvattaa talviturkki. Kani saattaa alkaa pudottamaan lämmittävää talviturkkiaan, jos otat sen sisälle lämpöön, kun ulkona on kylmä, joten vältä siirtämästä kania lämpötilasta toiseen. Mikäli lämpötila on miinuksen puolella, kanille on annettava lämmitettyä juomavettä vähintään kahdesti päivässä.

Kani voi oleskella ympäri vuoden ulkona päiväsaikaan. Muistathan, että kaneja on aina tarkkailtava ulkona ja suojattava vedolta, suoralta auringonvalolta ja mahdollisilta saaalistajilta.

Häkin sisustaminen & Ruoka

Pohjamateriaalina suosittelemme luonnollista pohjamateriaalia, jolla on korkea imukyky, esim. leppäpurua.  Pohja on puhdistettava vähintään 1-2 kertaa viikossa, riippuen häkissä olevien eläinten lukumäärästä ja häkin koosta. Poista tehokkaalla puhdistusaineella tahrat häkin pohjalta. Käytä aika ajoin desinfiointiainetta bakteerien ja sienien poistamiseksi.

Kanit ovat puhtaita eläimiä, jotka tavallisesti tekevät tarpeensa häkin nurkkaan. Aseta WC-laatikko sinne, tämä helpottaa häkin puhdistamista. Käytä laatikossa hiekkaa tai kuiviketta (muuta kuin perus pohjamateriaalia). Saatat joutua opettamaan kanille, mihin laatikko on tarkoitettu; lapioi kaikki virtsan tahrimat kuivikkeet ja laita ne vessalaatikkoon ja pidä loput häkistä kiiltävät puhtaana, kunnes kani ymmärtää asian.

Häkissä on oltava myös tukeva hylly, jonka päälle kani voi hypätä ja istua sen alla, ja mielellään talo piiloutumista varten. Talon kattoa voidaan käyttää hyllynä, kunhan se on riittävän suuri. Kanilla tulisi olla myös olkia tai muuta pesämateriaalia.

Valitse keraaminen ruokakulho, koska kanin on vaikea kaataa sitä. Vesipullo on suositeltava, mutta täydennä vedensaantia aina aluksi keraamisella vesikulholla, kunnes kani on oppinut juomaan pullosta. Jotta kani ei sotkisi heinää, tulisi se tarjoilla heinähäkistä.

Kanien ruoan tulisi koostua pääasiassa heinästä, joka pitää vatsan ja hampaat kunnossa. Heinä ei saa koskaan loppua, ja sitä tulisi täydentää useita kertoja päivässä. Heinän tulisi olla raikasta ja tuoksua hyvälle. Ennen kuin tarjoat kanillesi heinää, kannattaa pussi avata ja haistaa että heinä tuoksuu hyvälle. Huonolaatuinen heinä saattaa sairastuttaa kanisi.

Heinän lisäksi kaneilla on oltava myös kuivaruokaa saatavilla. Valitse runsaasti ravintoaineita sisältät pelletit, joissa on korkea kuitupitoisuus. Pellettejä annetaan aikuiselle kanille noin 4 ruokalusikallista/päivä, ja nuorille kaneille pellettejä on tarjolla koko ajan. Pidä mielessä, että kanin vatsa on herkkä stressille ja ympäristön muutoksille, minkä vuoksi on tärkeää antaa samaa ruokaa kuin mitä kani on tottunut aiemmin syömään. Mikäli vaihdat ruokaa, tee siirtymä ruoasta toiseen asteittain parin viikon aikana.

Odota vähintään 2 viikkoa sen jälkeen, kun kani on saapunut uuteen kotiinsa, ennen kuin annat sille tuoretta ruokaa. Aloita varovasti yhdellä ruokalajilla kerrallaan, jotta kanin ruoansulatus tottuu uusiin ruokiin ajan kanssa. Tämän jälkeen viihanneksia ja hedelmiä voidaan tarjota säännöllisesti pieninä määrinä kerrallaan. Totuta kani myös syömään ruohoa ennen kuin se pääsee ulos ensimmäistä kertaa. 

Vesi on vaihdettava päivittäin ja vesikulho tai pullo pestävä. Lisää veteen vitamiineja säännöllisesti. Jos kani asuu sisätiloissa, häkin yläpuolella tulisi olla UV-lamppu. Valo auttaa kania muodostamaan D-vitamiinia, jota tarvitaan kalkin imeytymiseen ja kanin terveyden ylläpitämiseen. Voit myös laittaa kalkkikiven häkkiin. Se voidaan poistaa, jos kani pureskelee sitä liikaa.

Yleinen hoito

Kanit liikkuvat mielellään ja ne onkin hyvä totuttaa valjaisiin ja ulkoiluun jo alusta alkaen. Kanit juoksentelevat mielellään vapaana myös sisätiloissa, mutta muista ensin tehdä huone turvalliseksi esim. piilottamalla virtajohdot sekä pitämällä kanille seuraa ja valvomalla mitä se vapaana ollessaan tekee.

Sisusta häkki erilaisin leluin ja vaihda niitä säännöllisin väliajoin, esimerkiksi häkin siivouksen yhteydessä, niin kanisi saa uusia virikkeitä ja vaihtelua. Voit myös tarjota ruoan ja makupalat aktivointileluista, jolloin kani saa harjoittaa luontaista käyttäytymistään etsimällä ruokansa.

Kanien hampaat kasvavat koko ajan, ja siksi onkin erittäin tärkeää antaa niille pureskeltavia asioita. Puunpalat, pureskeltavat ruokatangot ja puiset lelut auttavat estämään hampaiden liikakasvua ja virheasentoja sekä tarjoavat kanille tekemistä. Tarkista kanisi hampaat säännöllisesti.

Kynnet tulisi leikata 6-8 viikon välein pieneläimille tarkoitetuilla kynsisaksillae. Jos satut leikkaamaan ytimen, on lähettyvillä hyvä olla hemostaattinen jauhe, joka tyrehdyttää verenvuodon.

Harjaa kani säännöllisesti pehmeällä harjalla ja käytä karvanlähdön aikaan karstaa. Karsta tai kampa soveltuu hyvin myös pitkäkarvaisten kanien turkin hoitoon. Takut tulee poistaa ihoärsytyksen välttämiseksi.

Recommended products

See all products
Kampanja
-15%

Ferplast

Cage Multipla Double

195,41 €229,90 €

Jos kani sairastuu

Yleisiä oireita kanin sairastuessa ovat esimerkiksi velttous, ripuli, aivastelu, vuotava nenä, märkivät tai vetiset silmät, epänormaali jano tai huono ruokahalu.

Kani on hyvä vakuuttaa. Voit myös rokottaa sen vuosittain (ota yhteyttä eläinlääkäriisi).

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Kääpiökaneista tulee sukupuolikypsä 4-5 kuukauden iässä, mutta niitä ei tule parittaa ennen 6-11 kuukauden ikää. Naaraalla tulisi olla ensimmäinen pentue ennen 1 vuoden ikää. Raskausaika on noin 31 vuorokautta. Pentujen tulee olla emonsa kanssa vähintään 35 päivää. Älä turhaa häiritse pentujaan hoitavaa emää ja pidä emä pentuineen omassa häkissään.

Uroksilla sukupuolielinten aukko on pyöreä ja kivekset alapuolella. Naarailla sukupuolielinten aukko on pitkä ja kapea.

Ostoslista

 • Tilava häkki - vähintään 0,5m² (100x50x50 cm) kääpiökanille ja kanille 2kg-3,5kg 0,7m² (120x60x60 cm).
 • Pölytön, imukykyinen pohjahiekka
 • Olki tai muu pesämateriaali
 • Heinä
 • Heinähäkki
 • Pelletit (sama lajike kuin mihin kani on tottunut)
 • Pesä
 • Istuinhylly
 • Keraaminen ruokakulho
 • Keraaminen vesikulho
 • Vesipullo
 • Vitamiinit (nestemäiset tai jauheet)
 • Erilaisia jyrsittäviä
 • WC-laatikko
 • Haketta tai hiekkaa WC-laatikkoon
 • Lapio, jolla puhdistaa häkki
 • Häkin pohjan pesuainetta
 • Häkin ja kalusteiden desinfiointiainetta
 • Kynsisakset
 • Verenvuotoa tyrehdyttävä jauhe
 • Harja, karsta ja / tai kampa turkin hoitoon
 • Karsta irtokarvoille
 • Palkitsemisnamit
 • Valjaat ulkoilua varten
 • Aktivointiin: lelut, hyppyesteet, tunnelit jne.
 • Kuljetushäkki
 • Ulkoiluaitaus
 • Tietokirja kaneista

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

Pieneläimet

Hoito-ohjeet & ostoslista marsu

26 oktober 2022

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

020 128 08 40 (Arkisin klo 10-11 ja 16-18)

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2024 © ZOO.fi

Valitse maa  

Finland - EUR