Trustpilot: 4.4Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin

Koti / Vinkit & neuvot / Pieneläimet / Hoito-ohjeet & ostoslista kääpiöhamsteri

Hoito-ohjeet & ostoslista kääpiöhamsteri

photoofthecoupleoffunnydecorativerodentshamsterssitting

Sukupuolen ja määrän valitseminen

Kääpiöhamsterit ovat valppaita, uteliaita ja ketteriä pieniä yöllisiä eläimiä. Aamulla kun heräät, hamsteri on yleensä vielä ylhäällä, mutta sitten nukkuu suurimman osan päivästä ja herää illalla, kun palaat kotiin. Kääpiöhamsteri on täynnä elämää ja on hauska katsella, kun se kiipeää häkissä, mutta voi myös oppia nauttimaan halauksesta kädessäsi. Kääpiöhamstereita löytyy neljää lajia, ja niiden elinikä on noin 2-3 vuotta.

Venäjän talvivalkoinen kääpiöhamsteri (Phodopus Sungorus) tai Siperian kääpiöhamsteri, kuten sitä kutsutaan, on peräisin Siperiasta. Sen pituus on noin 7-10 cm. Saatavana eri väreinä; Agouti (ruskea, musta selkäviiva ja valkoinen vatsa), Safiiri (tummanharmaa, jossa musta selkäviiva ja valkoinen vatsa) ja Pearl (kokonaan valkoinen vartalo, harmaa, musta/ruskea tai oranssi takaviiva). Talvella he voivat saada valkoisen talviturkin.

Campbellin kääpiöhamsteri (Phodopus Campbelli) on kotoisin Keski-Aasiasta. Niistä tulee noin 9-12 cm pitkiä. Normaali väri on Agouti (harmaa-ruskea, tumma selkäviiva, vatsa ja kaaret sivuilla ovat beigenvärisiä), mutta niitä on saatavana useina eri värivaihtoehtoina.

Roborovskin kääpiöhamsteri (Phodopus Roborovskii) on kotoisin Mongoliasta. Se on pienin ja eläväisin kääpiöhamsterista ja kasvaa noin 5-7 cm pitkäksi. Ne ovat yleensä villinvärisiä (tumma pohja, kermanväriset yläosat, valkoinen vatsa ja valkoiset kulmakarvat).

Kiinalainen kääpiöhamster (Cricetulus Griseus) tulee Kiinasta. Sen pitkänomainen vartalo on noin 8-10 cm ja häntä voi olla 2-3 cm pitkä. Väri on harmaanruskea ja tumma selkäviiva.

Sukupuolen ja määrän valitseminen

Sinulla voi olla Campbells ja Vintervita yksin, mutta myös pareittain tai pienissä ryhmissä, jos sinulla on tilava häkki ja kokemusta, sillä riitoja voi syntyä. Roborovskin tulisi pitää mahdollisuuksien mukaan useita yhdessä. Kiinalaiset haluavat yleensä olla yksin. Älä koskaan pidä erilaisia kääpiöhamsterilajeja samassa häkissä.

Jos haluat parin tai ryhmän kääpiöhamsterit, sinun tulee ostaa saman sukupuolen pentueen kavereita. Naaraan ja uroksen tulisi istua yhdessä vain, jos aiot kasvattaa heitä.

Kun pääset kotiin

Jätä hamsteri yksin ensimmäisen vuorokauden ajaksi, jotta se saa mahdollisuuden tutustua uuteen kotiinsa. Voit vapaasti lukea ääneen häkin vieressä olevasta hamsterikirjasta, sitten hamsteri tottuu läsnäoloosi ja opit siitä lisää.

Hamsterit ovat vilkkaita, mutta nopeasti kesyjä, jos niitä hoidetaan usein. Houkuttele hamsteri sinulle hyvällä palkkaherkulla, että se oppii yhdistämään kätesi johonkin positiiviseen. Voit yrittää saada sen tulemaan käteesi vapaaehtoisesti. Kun nostat sen ylös, pidä kätesi kiinni sen ympärillä. Voit vapaasti istua lattialla hamsterin kanssa, jotta vältät sen putoamisen ja iskeytymisen.

Anna uudelle ystävällesi ylimääräistä huomiota muutaman ensimmäisen viikon aikana, ja sinulla on loistava suhde, joka kestää. Mitä enemmän käsittelet sitä, sitä mukavampi se on. Jos hamsteri pelkää kättäsi, hyvä vinkki on hieroa ne pieneen huonontuneeseen pohjamateriaaliin, jotta kätesi tuoksuvat enemmän hamsteria.

"Kääpiöhamsterit ovat valppaita, uteliaita ja ketteriä pieniä yöllisiä eläimiä."

Häkki & Kalusteet

Suosittelemme tilavaa häkkiä (55 x 30 cm), jossa on mieluiten ylimääräiset hyllyt, jotta se sopisi parhaiten siihen, mitä hamsteri tarvitsee häkissä. Muista aina suojata hamsteri vedolta, kylmältä, suoralta auringonvalolta ja muut lemmikit.

Pohjamateriaalina suosittelemme luonnollista pohjamateriaalia, jolla on korkea imukyky, esim. leppäpuru. Pohja on puhdistettava vähintään 1-2 kertaa viikossa häkin koosta riippuen. Poista tehokkailla puhdistusaineilla häkin pohjan tahrat. Käytä toisinaan myös desinfiointiainetta bakteerien ja sienien poistamiseksi.

Hamsterit ovat puhtaita eläimiä, jotka tavallisesti tekevät tarpeensa häkin nurkassa, aseta wc-laatikko sinne ja se helpottaa puhdistamista. Käytä hiekkaa tai kuiviketta (muuta kuin perusmateriaalia) wc:ssä. Saatat joutua opettamaan hamsterille, mihin laatikko on tarkoitettu; lapioi kaikki likaantuneet kuivikkeet ja laita ne vessaan ja pidä loput häkistä kiiltävät puhtaina, kunnes hamsteri ymmärtää asian.

Hamsterit haluavat puhdistaa turkistaan kylpemällä hienorakeisessa hiekassa, joten jätä häkkiin aina kohtuullisen suuri keraaminen kulho, jossa on chinchillahiekkaa. Vaihda hiekka, jos se on kostunut tai likaantunut.

Suosittelemme puutaloa, koska materiaali hengittää. Lisää joukko pesämateriaalia, mutta älä koskaan käytä tavallista puuvillaa, koska se voi juuttua, jos hamsteri laittaa sen poskipusseihin. Siivoa talo usein poistaaksesi vanhan rehun, jonka hamsteri piilotti sinne, ja vaihda pesämateriaali joka viikko.

Häkissä on oltava juoksupyörä, joka täyttää hamsterin tarpeen juosta. Sen on oltava vähintään 15 cm. Koristele häkki vapaasti erilaisilla hyllyillä, kiipeilykehyksillä, putkilla ja muilla asioilla, jotka antavat hamsterille stimulaatiota ja liikuntaa. Jotta hamsteri olisi valppaana ja onnellinen, on hyvä vaihtaa ja sisustaa sisustus usein niin, että sillä on uusia tutkittavia asioita.

Valitse keraaminen ruokakulho, koska hamsterin on vaikeampaa kaataa sitä. Vesipullo on suositeltava, mutta täydennä aina aluksi keraamisella vesikulholla, kunnes hamsteri on oppinut juomaan pullosta. Tuore ruoka tulisi tarjoilla erillisessä kulhossa tai hedelmävartaassa, jotta se ei likaantuisi.

Ruoka & Yleinen hoito

Hamsterilla on aina oltava vapaa pääsy kuivaruokaan ravitsevana pellettinä. Voit myös täydentää siemenseoksella antaen hamsterille vaihtelua ja tekemistä, mutta se ei saa koskaan olla yli puolet päivittäisestä saannista. Anna samaa ruokaa, johon hamsteri on tottunut ensimmäisen kerran. Vatsaongelmien välttämiseksi sinun on aina tehtävä sujuva siirtyminen ruokaa vaihdettaessa.

Kääpiöhamsterit ovat kaikkiruokaisia, joten voit antaa pieniä määriä hedelmiä ja vihanneksia sekä hyvin pieniä annoksia eläinperäistä (esim. Juustoa, kinkkua, keitetyt munat). Odota kaksi viikkoa ennen kun annat tuoretta ruokaa ja aloita varovasti yksi asia kerrallaan, koska mahalaukun on totuttava vähitellen.

Vesi on vaihdettava päivittäin ja vesikulho/pullo pestävä. Lisää multivitamiineja säännöllisesti veteen. Aseta kalkkikivi häkkiin, se voidaan poistaa, jos hamsteri puree sitä liikaa.

Kääpiöhamsterit pitävät paljon ja tuntevat olonsa hyväksi liikkuessaan, joten anna hamsterin jäädä leikkikehään tai juosta juoksupallossa lattialla valvonnassa.

Rikastuta häkkiä erilaisilla leluilla ja vaihda vapaasti niiden välillä puhdistaessasi häkkiä, jotta saat hamsterille vaihtelua. Anna vapaasti ruokaa tai makeisia aktivointilelussa, se antaa hamsterille mahdollisuuden luonnolliseen käyttäytymiseensä ruoan etsimiseen ja keräämiseen.

Hamsterin hampaat kasvavat koko elämän ajan, joten on erittäin tärkeää antaa sille pureskeltavia asioita. Puupalat, jyrsimistangot ja puulelut auttavat välttämään hampaiden ja puremien ongelmat ja tarjoavat hamsterille tekemistä. Tarkista hampaasi säännöllisesti.

Kynsiä ei tarvitse koskaan leikata, mutta jos ne ovat liian pitkiä, käytä saksia pienille eläimille.

Voit vapaasti harjata hamsteria säännöllisesti pienellä pehmeällä harjalla. Se poistaa lian ja irtonaiset karvat ja tekee hamsterista tapaan koskettaa paremmin.

Jos hamsteri sairastuu

Tarkastamme hamsterin, kun ostat sen, mutta jos sillä on merkkejä huonosta terveydentilasta, ota heti yhteyttä meihin neuvojen saamiseksi (ja sitten, jos tarvitaan eläinlääkäriä). Yleisiä oireita ovat velttous, ripuli, märkivä silmä, epänormaali jano tai huono ruokahalu. Epänormaali kutina voi merkitä loisia tai allergioita. Pese kätesi ennen hamsterin ottamista, jos sinulla on flunssa, koska se voi saada tartunnan.

Recommended products

See all products
Kampanja
-29%

Ferplast Feplast Maxi Duna Multy

79,99 €112,99 €

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Kääpiöhamsterit tulevat sukukypsäksi noin 4–5 viikon iässä, mutta naaraita ei tulisi parittaa ennen kuin he ovat 3 kuukauden ikäisiä. Raskausaika on noin 18-21 päivää. Älä häiritse naarasta, jolla on pentuja enempää kuin on tarpeen. Pentujen tulisi olla naaraan kanssa vähintään 22 päivää, ja he voivat jättää äitinsä noin 4 viikon ikäisinä.

Uroksen sukupuolielinten aukko ja peräaukko ovat kauempana toisistaan kuin naaraalla. Nuorten eläinten sukupuolen määrittäminen voi olla vaikeaa.

Ostoslista

 • Tilava häkki - Suositeltava koko (55 x 30 cm)
 • Pölytön erittäin imukykyinen pohjahiekka
 • Pelletit (sama lajike kuin hamsteri on tottunut)
 • Siemenseos (sama lajike kuin hamsteri on tottunut)
 • Talo
 • Pesämateriaali
 • Keraaminen ruokakulho
 • Keraaminen vesikulho
 • Vesipullo
 • Multivitamiinit
 • Erilaisia jyrsijöitä
 • WC-laatikko
 • Ripottele tai hiekkaa wc: hen
 • Kylpyammeet hiekkakylpyjä varten
 • Chinchillahiekka hiekkakylpyihin
 • Lapio, jolla puhdistaa häkki
 • Häkin pohjan pesuainetta
 • Häkkien ja kalusteiden desinfiointiaineet
 • Harja turkishoitoon
 • Palkitsemisherkkuja
 • Tilava juoksupyörä (vähintään 18 cm kääpiöhamsterille ja 28 cm kultaiselle hamsterille)
 • Aktivointi: Lelut, syöttöpallo jne.
 • Häkin kalusteet: Kiipeilykehys, hylly, putket jne.
 • Kevätpallo
 • Leikkikehä
 • Kuljetushäkki

Tietokirja hamstereista

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

Pieneläimet

Hoito-ohjeet & ostoslista marsu

26 oktober 2022

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

020 128 08 40 (Arkisin klo 10-11 ja 16-18)

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2024 © ZOO.fi

Valitse maa  

Finland - EUR