Trustpilot: 4.4Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin

Koti / Vinkit & neuvot / Linnut / Hoito-Ohjeet & ostolista neitokakadu

| 21 lokakuuta 2022

Hoito-Ohjeet & ostolista neitokakadu

bird4

Sukupuolen ja lukumäärän valitseminen

Neitokakadu tai nymfiparakiitti, kuten sitä kutsutaan, on yksi yleisimmistä häkkilinnuistamme. Ne ovat suurempia ja niillä on hieman enemmän tahtoa kuin undulaatit, mutta voivat myös kehittää suurempia ja hauskempia persoonallisuuksia. Ne voivat olla hyvin kesyjä ja mukavia kumppanilintuja. Heidän elinikä on 10-15 vuotta, mutta he voivat elää pidempään.

Nymfikakadu (Nymphicus hollandicus) elää luonnossa Australian sisäosissa. Aikuisen nymfiparakiitin pituus on noin 30 cm. Niitä on saatavana eri väriyhdistelminä, keltaisena, valkoisena ja harmaana.

Neitokakadu tulee pitää parvina tai pareittain.

Urokset ovat hieman rauhallisempia kuin naaraat, kun taas naaraalla on elävämpi temperamentti, jota monet pitävät viehättävänä. Ei ole väliä onko sinulla kaksi samaa tai vastakkaista sukupuolta olevaa lintua, ne tulevat yleensä hyvin toimeen riippumatta.

Kun pääset kotiin

Jätä nymfikakadu yksin ensimmäisten 24 tunnin ajaksi, jotta se saa mahdollisuuden tutustua uuteen kotiinsa. Pieni vinkki on lukea ääneen häkin vieressä olevasta lintukirjasta. Sitten opit nymfikakadusta, samalla kun se tottuu ääniisi ja läsnäoloosi.

Älä odota liian kauan aloittamaan neitokakadun kesyttämistä. He oppivat nopeasti ja tuntevat olonsa turvalliseksi, jos he tutustuvat uuteen perheeseensä jo ensimmäisellä viikolla. Pidä toista kättä häkissä saadaksesi linnun tottumaan käteen ja käytä lempeitä liikkeitä. Voit mielellään pitää palaa hirssiä kädessäsi! Kun se ei välitä että kosket sisustukseen, yritä saada se astumaan sormellesi.

Vapauta lintu vasta, kun se on kesy, ja vedä ikkunaverhot niin, että se ei lennä ikkunaan ja vahingoita itseään. Jos lintu ei tule luoksesi tullessasi häkkiin, tartu kiinni pyyhkeellä tai verkolla. Anna uudelle ystävällesi paljon huomiota ensimmäisten viikkojen aikana, ja sinulla on loistava suhde, joka kestää.

Häkki & Kalusteet

Nymfikakaduilla on suuri lentotarve, joten häkki ei voi koskaan olla liian suuri! Jotta lintu saisi hyvän elämän, suosittelemme, että valitset tilavan häkin ja mieluiten linnun. Valitse myös suurempi häkki, jos sinulla on useita lintuja yhdessä. Lain mukaan koon on oltava vähintään 0,84 m2 (120x70x80 cm).

Ristikkojen on oltava tiukat, jotta lintu ei pääse pakenemaan. Muista suojella lintu aina vedolta, kylmältä, suoralta auringonvalolta ja mahdollisesti. saalistaja.

Häkin alaosassa käytetään hienorakeista hiekkaa tai luonnollista kuiviketta riippuen siitä, mitä haluat. Nymfikakadu tarvitsee simpukankuoria ruoansulatusta varten, ja se ripotellaan hiekkaan tai tarjotaan erillisessä kulhossa. On myös hiekkaa, jossa on simpukankuoria.

Pohja on puhdistettava vähintään 1-2 kertaa viikossa häkissä olevien lintujen lukumäärästä riippuen. Käytä tehokasta puhdistusainetta poistaaksesi häkin pohjan tahrat. Käytä vapaasti desinfiointiainetta aika ajoin bakteerien ja sienien poistamiseksi.

Orsien on oltava eri paksuutta ja materiaalia, jotta jalat saisivat tasaisen kuormituksen. Orsien tulee olla tasaisesti häkissä, jotta lintu voi helposti lentää niiden välillä. Heidän ei pitäisi istua niin, että ruoka/vesikulhoissa saattaa olla jätteitä.

Lelut ovat helppo tapa varmistaa, että linnulla on aina jotain tekemistä, ja valinnanvaraa on paljon! Vaihda vapaasti materiaaleja ja värejä. Nyrkkisääntö on, että jos voit rikkoa sen tai hemmotella sitä, se on hauskaa! Vaihda leluja usein linnun stimuloimiseksi.

Pidä kaksi ruokakulhoa, yksi pellettejä ja yksi siemeniä varten, jotta voit helposti heittää siementen kuoret. Aluksi sinun tulisi tarjota vettä vesikulhoon, mutta vesiannostelija on suositeltava, kun lintu on oppinut käyttämään sitä.

Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia voidaan tarjota erillisessä kulhossa tai hedelmävartaassa. Hirssintähkät voidaan kiinnittää puristimella. On myös hauskoja aktivointileluja joihin piilottaa pähkinät, siemenet ja muut herkut sisään.

Aseta mielellään UV-lamppu häkin yläpuolelle, se auttaa lintuasi pysymään terveenä ja muodostamaan omaa D-vitamiinia, mikä puolestaan auttaa kalsiumin imeytymistä ja auttaa pitämään linnun onnellisena ja terveellisenä.

Ruoka & Yleinen hoito

Neitokakadulla on oltava vapaa pääsy pelletteihin ja papukaijansiemenseokseen. Kun lintu on nuori tai sulkasadossa, voit sekoittaa munarehua pellettien kanssa, se houkuttelee sitä myös oppimaan pitämään pelleteistä.

Makeisina voit tarjota siemenpuikkoja, hirssipulloja ja hedelmäseoksia.

Muista, että nymfikakadun vatsa on herkkä stressille ja ympäristömuutoksille. Säilytä sama ruoka kuin ne ovat tottuneet, älä muuta lajiketta. Odota vähintään 14 päivää vihreän ruoan antamisessa ja aloita varovasti yhdellä kerralla, vatsan on totuttava vähitellen. Hedelmiä ja vihanneksia voidaan sitten antaa säännöllisesti, mutta pieninä määrinä.

Vesi on vaihdettava päivittäin ja ruokakupit ja vesikulho/pullo on pestävä. Lisää vitamiineja säännöllisesti ja ripusta seepian suomu ja kalkkikappale häkkiin.

Nymfikakadujen nokka ja kynnet kasvavat koko ajan, joten on tärkeää, että sillä on leluja ja kalusteita teroittamiseen. Leikkaa kynnet, jos ne ovat liian pitkiä. Käytä pienille eläimille erityisiä kynsipihtejä. Jos satut leikkaamaan ytimeen, on hyvä olla käsillä hemostaattisia aineita.

Neitokakadulla on sulkasato pari kertaa vuodessa, mikä tarkoittaa, että se muuttaa koko höyhenpeitteen. Tänä aikana on tärkeää, että lintu saa enemmän vitamiineja. Jos lintu alkaa repiä höyheniä, se on merkki siitä, että sillä on hyvin tylsää, ja sitten sinun omistajana on tehtävä se jälleen onnelliseksi! Estääksesi sitä jatkamasta höyhenten repimistä, voit sumuttaa hieman hapansuihketta höyhenpuvulle.

Ne haluavat kylpeä, tarjoa sille lintukylpyä muutama tunti viikossa tai suihkuta sitä hienolla sumulla kukka-sumuttimesta.

Jos nymfikakadu sairastuu

Yleisiä oireita ovat painonmuutokset, värjäytyneet/pureskellut höyhenet, tulpat sieraimissa, höyhenen punoitus tai menetys silmien ympärillä, hilseilevä iho tai nokka, poikkeavat ulosteet. Jos huomaat, että lintusi vaikuttaa sairaalta, ota välittömästi yhteyttä meihin neuvojen saamiseksi (ja tarvittaessa eläinlääkärin puoleen).

Tarjoa linnuille mielellään paikka istua lämpölampun alla osassa häkkiä. Tämä estää tauteja, ja voit nähdä, että lintu voi pahoin, jos se on lampun alla koko ajan.

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Nymfikakaduista tulee sukukypsiä 8-9 kuukauden iässä. Munat munitaan kahden päivän välein, ja ne kuoriutuvat noin 21 päivän kuluttua. Poikaset pysyvät pesässä noin 4 viikon ikään saakka ja tarvitsevat sitten vanhempien hoidon vielä noin 2 viikkoa ennen kuin he ovat valmiita liikkumaan.

On erittäin vaikea nähdä sukupuolten välinen ero ennen kuin linnulla on sulkasato ensimmäistä kertaa, minkä se tekee 9 kuukauden ikäisenä. Sen jälkeen uros saa voimakkaan punaisen värin poskipisteisiin. Naaraspuolella on pyrstösulkien (ei valkoinen/lutino) alapuolella poikittainen nauha keltaisella ja mustalla.

Ostoslista

  • Tilava häkki - vähimmäiskoko linnulle 120x70x80 cm
  • Pohjamateriaali: Hiekkaa tai luonnollista kuiviketta
  • Simpukankuori
  • Kulho simpukoille (ei tarvita, jos pohjalla on hiekkaa)
  • Pelletit (samaa kuin lintu on tottunut)
  • Papukaijan siemenseos (sama kuin lintu on tottunut)
  • Munaruoka
  • Eri paksuisia ja materiaaleja istuinorret/istuinkepit
  • Kaksi ruokakulhoa
  • Vesikulho
  • Vesiautomaatti
  • Vitamiinilisät (neste tai jauhe)
  • Sulkasatovitamiinit
  • Seepiansuomu
  • Kalkkikivi
  • Kylpyamme
  • Lapio, jolla puhdistaa häkki
  • Häkin pohjan pesuainetta
  • Häkkien ja kalusteiden desinfiointiaineet
  • Kynsisakset
  • Verenvuodon pysäyttävä aine
  • Erilaisia leluja
  • Hirssintähkät
  • Siementangot
  • Kuljetushäkki
  • Lämpölamppu
  • UV-lamppu
  • Kirjallisuus nymfi-papukaijoista

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

020 128 08 40 (Arkisin klo 10-11 ja 16-18)

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2024 © ZOO.fi

Valitse maa  

Finland - EUR