Valitse maa  

Finland - EUR

Koti / Vinkit & neuvot / Pieneläimet / Hoito-neuvonta & ostoslista kesyrotta

Hoito-neuvonta & ostoslista kesyrotta

Sukupuolen ja lukumäärän valitseminen

Kesyrotat ovat älykkäitä ja hyvin sosiaalisia eläimiä, joita on helppo kesyttää. Ne ovat erittäin uteliaita ja sopivat täydellisesti sinulle, joka haluaa lemmikkejä, jotka haluavat olla siellä, missä asiat tapahtuvat. Jos annat heille paljon rakkautta ja huomiota, saat vastineeksi pehmoisia ystäviä, jotka rakastavat olla kanssasi!

Koska rotat ovat erittäin ystävällisiä ja helposti käsiteltäviä, ne soveltuvat myös perheille, joissa on pienempiä lapsia. Rotat sopeutuvat nopeasti perheen rutiiniin.

Niitä on saatavana useina eri väreinä ja kuvioilla. Turkki on yleensä suorakarvainen, mutta on myös rex-tuotteita, joiden aluskarvat ja viikset ovat kiharaisia. Kesyrotan korvat ovat yleensä pään päällä, mutta on myös dumbo-rottia, joiden korvat ovat alempana.

Aikuinen uros painaa noin 700 g ja naaras 400 g. Rotta voi olla noin 28 cm pitkä ja häntä noin 25 cm pitkä. Kesyrotan elinikä on noin 2-3 vuotta.

Koska rotat ovat sosiaalisia laumaeläimiä, niitä tulisi pitää pareittain tai laumoina. Vaikka luulet, että sinulla on paljon aikaa yksinäiseen rottaan, voidakseen tuntea olonsa hyväksi, sillä on oltava ainakin yksi elämänkumppani, vaikka et olisikaan kotona tai kun nukut. Lain mukaan rottia ei saa koskaan pitää yksin.

Voit vapaasti valita saman sukupuolen nuoret rotat, jotka voivat kasvaa yhdessä, ja sitten he menestyvät yleensä hyvin yhdessä. Voit myös koota aikuisia rottia tai aikuisia, joilla on nuoria eläimiä, mutta yleensä se edellyttää, että noudatat kokeneiden hyviä neuvoja.

Naaraat ja urokset voivat olla yhtä kesyjä. Uroksilla on yleensä hieman rauhallisempi temperamentti, kun taas naarailla on vähän elävämpi.

Kun pääset kotiin

Jotta rotat voisivat tuntea olonsa turvalliseksi, sinun tulee viettää aikaa heidän kanssaan ensimmäisenä päivänä heidän uudessa kodissaan. Voidaan esimerkiksi pitää niitä villapaidan sisällä, kun istut sohvalla. Halata heidän kanssaan ja puhua pehmeällä äänellä. Anna uusille ystävillesi ylimääräistä huomiota ensimmäisten viikkojen aikana, ja sinulla on loistava suhde, joka kestää. Mitä enemmän käsittelette rottia, sitä mukavampia ja turvallisempia ne ovat.

Koska rotta on tyypillinen laumaeläin, on luonnollista, että johtaja asettaa säännöt, ja se, kuten koiratkin, tulisi kasvattaa pehmeällä mutta päättäväisellä kädellä. Sano selkeä ei ja nosta rotta, jos se tekee virheen, mutta älä koskaan rankaise fyysisesti! Pidä kiinni säännöistä - ole johdonmukainen - ja ylistä, kun se tekee oikein.

Muista antaa aina asianmukainen tuki rotan nostossa ja käytä vapaasti molempia käsiä. Rotta kiipeää usein spontaanisti käteen ja käsivarteen. Älä koskaan nosta hännästä, se sattuu ja voi vahingoittaa sitä.

Häkki & Kalusteet

Suosittelemme tilavaa häkkiä (80 x 50 x 70 cm), jossa on mieluiten ylimääräinen korkeus ja useita hyllyjä, jotta se mitä rotat tarvitsevat häkissä sopii parhaalla mahdollisella tavalla.  Muista suojata rotat aina vedolta, kylmältä, suoralta auringonvalolta ja muilta lemmikeiltä.

Pohjamateriaalina suosittelemme luonnollista pohjamateriaalia, jolla on korkea imukyky, esim. leppäpuru. Pohja on puhdistettava vähintään 1-2 kertaa viikossa häkin koosta riippuen. Poista häkin pohjan tahrat tehokkaalla puhdistusaineella.  Käytä toisinaan myös desinfiointiainetta bakteerien ja sienien poistamiseksi.

Opeta rotat käyttämään wc-laatikkoa, mikä helpottaa puhdistamista. Käytä laatikossa hiekkaa tai kuiviketta (erilaista kuin perusmateriaali). Lapioi kaikki läpipissatut kuivikkeet ja laita ne wc: hen ja pidä loput häkistä kiiltävät puhtaina, kunnes he ymmärtävät asian.

Rotat tarvitsevat talon suojaisaksi nukkumispaikaksi. Valitse talo, joka on riittävän suuri kaikille rotille mahtuakseen kerralla. Lisää mytty pesämateriaalia heille nukkumiseen ja vaihda niitä usein, jotta makuutila on puhdas. Muita arvostettuja nukkumispaikkoja ovat suuret putket ja mukavat riippumatot.

Sisusta häkki vapaasti eri hyllyillä, jotta rotat saavat paljon tilaa. Koska rotat ovat hyvin aktiivisia eläimiä, on tärkeää, että heillä on leluja ja muita asioita, joilla he voivat harrastaa esim. köydet, oksat, korit, putket ja onkalot. Jotta rotat olisivat valppaina ja onnellisia, on hyvä korvata ja uudistaa sisustus usein, jotta heillä on uusia tutkittavia asioita.

Valitse keraamiset ruokakupit, koska niitä on vaikea kaataa (yksi pelleteille ja siemenille), tai metalliset kulhot, joissa on kiinnikkeet, jotta ne voidaan ripustaa. Vesipullo on suositeltava, mutta täydennä aina altaalla vesikulholla, kunnes rotat ovat oppineet juomaan pullosta. Tuore ruoka tulisi tarjoilla erillisessä kulhossa tai hedelmävartaassa, jotta se ei likaantuisi ja ettei kuivaa ruokaa kastuisi.

Ruoka & Yleinen hoito

Rotilla on aina oltava vapaa pääsy kuivaruokaan ravintorikkaiden pellettien muodossa. Voit myös täydentää siemenseoksella antaa heille vaihtelevuutta ja työllisyyttä, mutta sen ei pitäisi koskaan olla yli puolet päivittäisestä saannista. Anna sama ruoka, johon he ovat tottuneet ensimmäisen kerran. Vatsaongelmien välttämiseksi sinun on aina tehtävä sujuva siirtyminen syötettä vaihdettaessa.

Voit myös antaa tuoretta ruokaa päivittäin ja rotat syövät mielellään ruokaa. Päivittäin voit tarjota vihanneksia, juureksia ja palkokasveja. Muutama kerta viikossa voit antaa esim. jotkut hedelmät, pasta, riisi tai perunat sekä jotain eläinpohjaista, kuten jogurtti, munat, valkoinen liha, keitetty kala tai äyriäiset.

Sokeroidut, suolaiset, rasvat ja paistetut elintarvikkeet ovat hyviä, mutta epäterveellisiä, ja siksi niitä tulisi välttää. Odota kaksi viikkoa antaessasi tuoretta ruokaa ja aloita varovasti yhdellä kerralla, koska mahalaukun on totuttava vähitellen.

Vesi on vaihdettava päivittäin ja vesikulho / pullo pestävä. Lisää multivitamiineja säännöllisesti veteen. Työnnä kalkkikivi häkkiin, se voidaan poistaa, jos rotat jyrsivät sitä liikaa.

Ota gerbiilit ulos häkistä päivittäin, jotta he saavat liikuntaa ja stimulaatiota. Voit vapaasti käyttää leikkihakaa. He haluavat juosta vapaasti sisätiloissa, mutta muista muistaa tehdä huone turvalliseksi ensin esimerkiksi piilota virtajohdot ja pidä niitä aina silmällä. Älä anna gerbiilien juosta vapaasti, ennen kuin ne ovat kesyjä.

Rikastuta häkkiä erilaisilla leluilla ja vaihda vapaasti niiden välillä, kun puhdistat häkin vaihtelevuuden vuoksi. Anna vapaasti ruokaa tai makeisia aktivointilelussa tai ruokapallossa, mikä antaa heille mahdollisuuden heidän luonnolliseen käyttäytymiseensä etsiä ruokaa. Vältä muoviesineitä.

Gerbiilin hampaat kasvavat koko elämän ajan, joten on erittäin tärkeää antaa sille pureskeltavia asioita. Puunpalat, tangot ja puulelut auttavat välttämään hampaiden ja puremien ongelmat. Gerbiilit rakastavat purra asioita, kuten puun jyrsimistä ja muita asioita. laatikot ovat arvostettu ajanviete.

Kynnet on yleensä leikattava hyvin harvoin. Jos ne ovat liian pitkiä, käytä saksia pienille eläimille.

Ota rottasi pois päivittäin, jotta he saavat liikuntaa ja stimulaatiota. Käytä mielellään valjaita kävellessäsi. Rotat haluavat juosta irrallaan sisätiloissa, mutta muista ensin tehdä huone turvalliseksi esim. piilota virtajohdot ja pidä niitä aina silmällä. Älä anna heidän juosta vapaasti, ennen kuin he ovat kesyjä.

Rikastuta häkkiä erilaisilla leluilla ja vaihda vapaasti niiden välillä puhdistaessasi häkkiä, jotta rotat saisivat vaihtelua. Anna vapaasti ruokaa tai makeisia aktivointilelussa tai ruokapallossa, mikä antaa heille mahdollisuuden heidän luonnolliseen käyttäytymiseensä etsiä ruokaa.

Rotan hampaat kasvavat koko elämän, joten on erittäin tärkeää antaa sille purtavia asioita. Puunpalat, jyrsinsauvat ja puiset lelut auttavat välttämään hampaiden ja puremien ongelmat ja tarjoavat rotalle tekemistä. Tarkista hampaat säännöllisesti.

Kynnet on yleensä leikattava hyvin harvoin. Jos ne ovat liian pitkiä, käytä saksia pienille eläimille. Jos kynnet pidentyvät, voit viedä rotan kynsien trimmaamiseen, ja henkilökuntamme näyttää mielellään kuinka se tehdään.

Harjaa säännöllisesti pehmeällä harjalla. Se poistaa lian ja irtonaiset karvat ja tekee rotista tottuneempia kosketukseen. Rotat voidaan kylpeä, jos ne ovat likaisia, ja uinti matalassa vedessä on erinomainen liikunta. Käytä haaleaa vettä ja mietoa shampoota ja varo korvia ja nenää. Kuivaa rotta perusteellisesti kylvyn jälkeen, jotta se ei kylmety.

Jos rotta sairastuu

Tarkastamme rotan terveyden ostaessasi sitä, mutta jos siinä on merkkejä huonosta terveydentilasta, ota välittömästi yhteyttä meihin neuvojen saamiseksi (ja tarvittaessa eläinlääkäri). Yleisiä oireita ovat velttous, ripuli, aivastelu, vuotava nenä, märkivä ja vetinen silmä, epänormaali jano tai huono ruokahalu. Epänormaali kutina ja haavaumat voivat viitata tuhoeläimiin. Vanhemmat rotat voivat saada syövän, joka ilmenee kokkareina.

Recommended products

See all products

Savic

Royal XL Super De Luxe Small Animal Cage

579,00 €

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Rotat tulevat sukupuolikypsäksi 5-6 viikon iässä, mutta naaraita ei tulisi parittaa ennen kuin ne ovat noin 3-6 kuukauden ikäisiä. Raskausaika on noin 21-25 päivää. Siirrä uros omaan häkkiinsä ennen synnytystä. Älä häiritse naarasta, jolla on pentuja, enempää kuin on tarpeen. Pennut voivat jättää äitinsä noin 4-5 viikon ikäisinäUroksilla sukupuolielinten aukko ja peräaukko ovat kauempana toisistaan kuin naaraalla, ja urokset saavat selvästi näkyvän kivespussin seksuaalisen kypsymisen jälkeen.

Ostoslista

 • Tilava häkki - Suositeltava koko (80 x 50 x 70 cm)
 • Pölytön erittäin imukykyinen pohjahiekka
 • Pelletit (sama lajike kuin rotat ovat tottuneet)
 • Siemenseos (sama lajike kuin rotat ovat tottuneet)
 • Talo
 • Pesämateriaali
 • Keraamiset ruokakupit (yksi kulho oli pellettejä, siemenseosta ja tuoretta rehua varten)
 • Keraaminen vesikulho
 • Vesipullo
 • Multivitamiinit
 • Kalkkikivi
 • Erilaisia jyrsittäviä
 • WC-laatikko
 • Kuiviketta tai hiekkaa wc: hen
 • Lapio, jolla puhdistaa häkki
 • Häkin pohjan pesuainetta
 • Häkkien ja kalusteiden desinfiointiaineet
 • Kynsisakset
 • Harja turkishoitoon
 • Mieto shampoo
 • Palkitsemisherkku
 • Aktivointi: Lelut, syöttöpallo jne.
 • Häkkivarusteet: hyllyt, köydet, korit, putket jne. (Lintujen koiralelujen ja sisustustuotteiden joukosta löytyy paljon vaihtelua.)
 • Nukkumispaikka, esim. riippumatto
 • Valjaat seurustelua varten häkin ulkopuolella
 • Kuljetushäkki
 • Tietokirja rotista

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

Pieneläimet

Hoito-ohjeet & ostoslista marsu

26 oktober 2022

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

Tietoa meistä

 • Tietoa meistä
 • Työpaikat
020 128 08 40

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2022 © ZOO.se

Valitse maa  

Finland - EUR