Lentäminen Kissan kanssa

Lentäminen kissan kanssa

Vinkkejä kissan kanssa lentämiseen

Joitakin asioita on hyvä pitää mielessä hyvissä ajoin ennen matkaa:

EU-määräysten mukaan kissojen on oltava tunnistettavissa mikrosirulla tai selvästi luettavissa olevalla tatuoinnilla kuljetettaessa eläintä EU-maasta toiseen. Mikrosirua käytetään kaikissa maissa, kun taas tatuointia käytetään periaatteessa vain Ruotsissa.

Eläimellä on oltava myös "eläinpassi", joka sisältää oikeat tiedot terveydentilasta. Passin myöntää eläinlääkäri. Eri maat vaativat erilaisia rokotuksia, tarkista eläinlääkäriltä hyvissä ajoin tarpeelliset rokotukset ja madotukset ennen matkaasi.

Jos matkustat usein, rokota kissasi vuosittain ennaltaehkäistäksesi mahdollisia tartuntoja.

Useat maat myös edellyttävät että kissa madotetaan ja hoidetaan punkkeja vastaan muutama päivä ennnen matkaa.

Mikäli kissa lentää kanssasi matkustamossa, tarvitset hyvän laukun:

Eläimen laukun on pääsääntöisesti mahduttava edessä olevan istuimen alle ja sen on silti oltava niin suuri, että eläin voi nousta seisomaan ja kääntyä ympäri. Tarkat mitat ja enimmäispainon saat ottamalla yhteyttä lentoyhtiöön.

Kaikki lentoyhtiöt edellyttävät, että laukku on suljettava, pako- ja vesitiivis ja hyvä ilmanvaihdoltaan, jotta eläin voi hengittää. Toisin sanoen kankaan on oltava lujaa tekoa, pohjan on kestettävä kosteutta ja vetoketjua ei saa avattua sisäpuolelta.

Koska eläinlaukku lasketaan yleensä käsimatkatavaraksi, voi olla hyvä valita laukku, jossa on ylimääräisiä taskuja, jotta sinulla on tilaa myös lompakollesi, passillesi jne.

Ainoa laukku, jonka kaikki lentoyhtiöt hyväksyvät, on "Sherpa Bag", jota on saatavana erikokoisina ja jota pidetään yhtenä parhaista lentolaukuista. Se on erittäin kestävä laukku, jonka on kehittänyt lentoemäntä ja laukku onkin suunniteltu erityisesti lentomatkoja varten.

Mikäli kissa matkustaa tavaratilassa:

Monet lentoyhtiöt tarjoavat mahdollisuutta kuljettaa lemmikkisi tavaratilassa, jonka lämpötila ja paine ovat samat kuin matkustamossa. Jos eläimesi ja kuljetuslaukku painavat yhteensä yli 8 kg, sinun on yleensä laitettava eläin matkatavaratilaan.

Säännöt koosta, enimmäispainosta ja siitä, kuinka monta eläintä häkissä voi olla, vaihtelevat lentoyhtiöiden välillä. Yleensä vaaditaan, että eläin pystyy seisomaan, istumaan, makaamaan ja kääntymään ilman ongelmia.

Kaikki lentoyhtiöt hyväksyvät "IATA:n hyväksymät" häkit, kuten "Nomad". Heillä on pakovarmat ovet, ylöskierrettävät ruuvit sekä tuuletus kaikkien neljän seinän kautta.

Ne on valmistettu kovasta materiaalista, joka suojaa eläintä kuljetuksen aikana. Eläimen ei pitäisi voida työntää tassua/nenäänsä ristikkojen läpi. Tavallisia ristikkohäkkejä ei ole IATA-hyväksytty.

Valmistelut ja matkan aikana:

Varmista ennen matkaa, että kissasi tuntee hyvin kuljetuslaukkunsa/lentohäkkinsä, jotta kissa tuntee, että häkki on sille tuttu ja turvallinen paikka. Jos tämä ei ole mahdollista, aseta ainakin kissaltasi tuoksuva tuttu viltti häkkiin. Käytä kissoille feromoneja (esimerkiksi Feliway), jotta kissasi pysyisi rauhallisena matkan aikana.

Eläinlääkäri voi määrätä rauhoittavia tabletteja. Meillä on myös käsikauppalääkkeitä, kuten Zylkéne, joilla on kissaasi rauhoittava vaikutus. Suosittelemme, että kokeilet näitä viikko ennen lähtöä varmistaaksesi, että kissasi reagoi tuotteeseen toivotulla tavalla. Jotkut kissat voivat saada pahoinvointia, toiset stressaantuvat, eikä ole hauskaa huomata sitä matkan aikana!

Jos eläin on tarkoitus kirjata sisään matkatavaratilaan, on sillä oltava mahdollisuus juoda ja syödä. Matkustettaessa matkustamossa tämä ei ole välttämätöntä, jos et ole pidemmällä matkalla.

Voit käyttää kuljetushäkissä myös virtsaa imevää alustaa, kuten ”Doggy Traineria”. Vaikka kuljetuslaukku olisikin vedenpitävä, on vahingon sattuessa mukana hyvä olla myös ylimääräinen alusta vaihtoa varten, sekä muovipussi, jonne likaantunut alusta laittaa lennon ajaksi.

Vinkkejä kissoille sopivista häkeistä, joita Zoo.fi myy:

Nomad
Sherpa
Trixie

Tärkeää ottaa huomioon ennen lentoa:

Eläimellä on oltava voimassa oleva EU:n eläinten passi ja eläimen on oltava sirutettu. Tarkista lentoyhtiöltä, mitä vaatimuksia heillä on käsimatkatavaralaukun kokoon ja enimmäispainon suhteen.
Valmistele kuljetuslaukku tarvittavilla lisävarusteilla ja varmista, että lemmikkisi tuntuu rauhalliselta matkan aikana.
Hyvää matkaa!