Kissan kuljetuskopat ja kantolaukut

Katt - Ska du ut och resa med katten bör du transportera katten i en säker, tålig bekväm kattbur, transportbur eller en rymningssäker transportväska. I butiken och online på nätet  finns hela sortimentet av kattburar, kattvagnar, robusta transportburar, flygburar, kabinväskor, plastburar och stålburar för katter och kattungar. 

Jos aiot matkustaa kissan kanssa, sinun tulee kuljettaa kissa turvallisessa, kestävässä ja mukavassa kissanhäkissä tai kuljetushäkissä  Meiltä löydät laajan valikoiman kissanhäkkejä, kuljetushäkkejä, lentohäkkejä sekä muovi-ja teräshäkkejä kissoille ja kissanpennuille.

Tänk på att katten blir tryggare under resan om den inte kan se allt som rör sig runt omkring. Zoo.se i Bromma Blocks har öppet alla dagar på året, levererar foder och tillbehör för katt direkt hem till din dörr. Du som bor i Stockholmsområdet kan få leverans redan samma vardagskväll och i övriga landet sker leveransen på 1-3 arbetsdagar. För rådgivning kom in i butiken och fråga vår kunniga personal, maila info@zoo.se eller ring 08-280740.

Katters förankring i sitt territorium är djupt rotat och de kan lätt känna sig sårbara utan tryggheten som hemmet erbjuder. Därför är de flesta katter ofta inte särskilt förtjusta i att resa.
Ska du resa med din katt, vare sig det rör sig om bil-, tåg- eller flygresa bör du göra allt du kan för att försäkra dig om att resan blir så trygg, bekväm och säker som möjligt. Till det krävs en lämplig transportbur eller transportväska, exempelvis den klassiska modellen Skipper från Marchioro, Sherpaväskan eller någon av Karlies modeller på transportväskor, English Style eller Divina. En mysig variant av transportbur är Dogmans canvasburar som dessutom är lätta att transportera hopvikta.

Katten ska hållas instängd tills resan är avklarad, eller åtminstone tills den vant sig vid det nya territoriet. Man vill inte riskera att katten springer iväg på en obekant plats. 

Med katt i bil
Att ha en katt lös i bilen kan vara extremt farligt. Dels riskerar katten att distrahera föraren vilket kan leda till en olycka, och dels riskerar den att smita och gå vilse om någon öppnar en dörr eller ett fönster eller om en olycka inträffar.

En kattbur för resor ska vara stark och tålig. Dessutom ska den vara lätt att rengöra om katten kissar, bajsar eller kräks i den. Är det varmt bör du ha en bur där så mycket luft som möjligt kan strömma igenom, men är det kallt är det bättre med en bur som är mer sluten och kan hålla katten varm. Även då är det förstås viktigt att katten får in tillräckligt med luft i transportburen.

Buren ska placeras där den står så säkert som möjligt om du skulle behöva bromsa plötsligt men där det samtidigt är luftigt. Den bör exempelvis inte placeras under annat bagage i baksätet. Du bör absolut inte placera katten i bagageutrymmet framförallt inte i halvkombibilar eftersom ventilationen där kan vara usel och katten snabbt kan bli överhettad.

Med hjälp av säkerhetsbälte kan du säkra buren i bilen så att den hålls på plats, eller placera den bakom något av framsätena. 

Om katten för oljud
Det är ganska vanligt att katten jamar i början, och ibland under hela resan. Det är dock inte troligt att katten lider, snarare visar den bara sitt missnöje över situationen på det viset. Undvik alltid att släppa ur katten ur transporten. Tala lugnt och stilla med den. Genom att spraya Feliway spray i buren cirka 20 minuter innan avresa ökar du kattens trygghetskänsla och minskar kattens stress. 
Om du vet att katten blir väldigt stressad av resandet kan du ge den det naturliga kosttillskottet Serene-UM under ett par dagar före resan. Det hjälper katten att bilda ämnen i kroppen som ökar tryggheten, utan att göra katten sömnig. 

Efter ett tag kan också bilens ljud och den monotona rytmen verka lugnande på katten.

Ha alltid katten under uppsikt, särskilt om det är varmt. Om det är varmt kan temperaturen i bilen stiga snabbare än du tror, speciellt om ni exempelvis stannar för att fika och lämnar kvar katten i bilen. Se då till att parkera i skugga och låt fönstren stå öppna. Är det väldigt varmt bör man äta sin matsäck i närheten av bilen med katten stående utanför eller lämna alla dörrar öppna. Värmeslag kan snabbt få dödlig utgång. 

Med katt på tåg
Att resa med katt på tåg kräver en väldigt säker bur eller väska som katten inte kan ta sig ur och fly ifrån samtidigt som den bör vara så lätt att du orkar bära den. För att undvika att smutsa ner i tåget om katten kissar bör du kanske välja en bur med fast botten, som exempelvis Marchioros Skipper. 
Det finns transportväskor som är designade att användas både för resor och i hemmet, och väskor från SturdiBag som är delningsbara. Ska du resa med buss eller tåg så kan en väska med hjul vara ett bra val, t.ex. Trixie Trolley. 

Med katt på flyg
Att ta med katten på flyget kräver noggrann planering. Olika flygbolag har olika regler för hur de kan transportera din katt. I många fall tillåts inte katten flyga med dig som ägare utan i en särskild uppvärmd del av lastutrymmet med normalt lufttryck.

Man bör inte flyga med en kattunge under tre månader eller med en dräktig hona. Bäst är också att försöka boka ett direktflyg så att inte byten skapar oro hos katten. På så vis undgår man också risken att katten får vänta i ett väldigt kallt eller varmt land.

Olika flygbolag kan ha olika regler för vad som gäller när man ska flyga med djur, men i de allra flesta fall ska transporten vara godkänd IATA (Internationella flygtransportförbundet). I vårt sortiment hittar du bland annat Marchioros Aran och Idhra som är IATA-godkända, men även passar utmärkt till andra typer av resor. De är dessutom lätta att få in katten i tack vare öppningen i taket. Om ditt flygbolag godkänner att katten reser med dig i kabinen är Idhra en bra bur, men vi rekommenderar framförallt Sherpaväskan. Var alltid noga med att kontrollera så att väskan eller burens storlek stämmer överens med den storlek som flygbolaget kräver. 

När ni anlänt vid destinationen
När ni nått er destination är det viktigt att vara försiktig och inte förstärka kattens eventuella oro, och se till att den inte kan smita. Du vill inte att katten ska springa bort på en okänd plats.

Placera katten i ett rum där den är säker och bekväm. Ge den vatten och mat. Det är helt normalt att en stressad och orolig katt inte äter förrän den lugnat ner sig ordentligt. Se till att katten går att identifiera om den skulle smita och springa iväg.

Katten bör inte släppas ut på minst en vecka. Innan du släpper ut katten bör du se till att den inte ätit under cirka 12 timmar så att den är hungrig och du vet att den kommer till dig för att få mat när du ropar. Efterhand kan du låta katten utforska lite mer och använda mat som ett sätt att få den att inte gå för långt och få den att komma tillbaka för att äta. 

Att använda transportburen
För katter innebär buren oftast en resa till veterinären så de är oftast inte så sugna på att hoppa in i den! Ge katten lite tid att vänja sig vid buren eller korgen långt innan resan.
Gör den till en trevlig plats att vistas på - ge katten godis inuti och gör i ordning en mysig bädd med filtar den känner igen på lukten. Dessa kan sedan användas under resan. Lämna dörren öppen och uppmuntra katten att gå in och ut och sova i buren. Sedan, när det kommer till den faktiska resan, så är katten åtminstone bekant med dess miljö.

Om du har mer än en katt är det bättre att du ger dem varsin bur vilket gör det lättare för luft att passera, ger mer utrymme och minskar risken för att de blir överhettade. Även bästa vänner kan bli stressade under en resa och bete sig på ett otypiskt och oroligt sätt gentemot varandra. Separata burar förebygger att någon kommer till skada, men om de åtminstone kan se och höra varandra kanske de blir lugna.

Undvik att mata din katt i ungefär fyra till fem timmar innan avresa ifall katten skulle kräkas under resan. Erbjud vatten till dess att ni åker och även under resans gång om det finns möjlighet. Du kan köpa skålar som går att fästa på buren så att vattnet inte spills ut under resan och de är lätta att fylla på utan att öppna buren ifall det skulle bli någon försening under färden.

Oavsett vilket färdmedel du reser med är det bra att ha en vattenskål, den hopvikbara kattlådan sturdibox och blöjunderlägg som absorberar olyckor i transporten. Det kan också vara bra att ha exempelvis en filt som du låtit katten ligga på tidigare så att den känner igen sin doft och känner sig bekväm i buren.

Kissojen ankkurointi niiden omalle alueelle on syvään juurtunut ja he voivat tuntea itsensä helposti haavoittuvaisiksi ilman kodin tarjoamaa turvallisuutta. Siksi useimmat kissat eivät usein pidä kovin matkustamisesta. Siksi suosittelemme, että jos matkustat kissasi kanssa. Olipa kyseessä auto, juna tai lentomatka, sinun tulee tehdä kaikkesi varmistaaksesi, että matka on mahdollisimman mukava ja turvallinen. Tätä varten tarvitaan sopiva kuljetushäkki tai kuljetuslaukku. Muista, että kissa on pidettävä kuljetusratkaisuun suljettuna, kunnes matkanteko on valmis tai ainakin siihen asti, kunnes se tottuu uudelle alueelle. Et halua vaarantaa kissan karkaamista tuntemattomassa paikassa.

Asiantuntijavinkit:

Kissan ollessa autossa
Kissan vapaana pitäminen autossa voi olla erittäin vaarallista. Toisaalta kissa voi häiritä kuljettajaa, mikä voi johtaa onnettomuuteen, ja toisaalta se voi häipyä ja eksyä, jos joku avaa oven tai ikkunan tai jos kohdalle sattuu onnettomuus. Kissan matkahäkin on oltava vankka ja kestävä. Lisäksi sen on oltava helppo puhdistaa, jos kissa virtsaa, ulostaa tai oksentaa siihen. Jos ulkona on kuuma, sinulla tulisi olla häkki, jonka läpi pääsee virtaamaan mahdollisimman paljon ilmaa, mutta jos ulkona on kylmä, on parempi, kun häkki on suljettu ja pitää kissan lämpimänä. Silloinkin on tietysti tärkeää, että kissa saa tarpeeksi ilmaa kuljetushäkkiin. Häkki tulee sijoittaa mahdollisimman turvalliseen paikkaan, jos sinun on jarrutettava äkillisesti, mutta paikkaan, joka on samalla ilmava. Esimerkiksi sitä ei saa sijoittaa muiden matkatavaroiden alle takaistuimessa. Älä ehdottomasti sijoita kissaa tavaratilaan, etenkään viistoperäisiin autoihin, koska ilmanvaihto voi olla niissä huono ja kissa voi nopeasti ylikuumentua. Turvavyön avulla voit kiinnittää häkin autoon niin, että se pysyy paikallaan, tai sijoittaa sen yhden etuistuimen taakse.

Kissa meluisassa ympäristössä
On melko yleistä, että kissa valittaa alussa ja joskus koko matkan ajan. On kuitenkin epätodennäköistä, että kissa kärsii, vaan se osoittaa vain tyytymättömyytensä tilanteeseen tällä tavalla. Vältä aina kissan päästämistä ulos kuljetushäkistä. Puhu sille rauhallisesti ja hiljaa. Meiltä osoitteesta zoo.fi löydät myös erilaisia tuotteita, joita voit käyttää rauhoittamaan kissaasi entisestään.

Kissan kanssa junassa
Matkustaminen kissan kanssa junassa vaatii erittäin turvallisen häkin tai laukun, josta kissa ei pääse ulos ja josta ei voi paeta, ja samalla sen pitäisi olla niin kevyt, että voit kantaa sitä. Voit välttää likaantumisen junassa, jos kissa virtsaa, valitsemalla häkin, jossa on kiinteä pohja.

Kissan kanssa lennolla
Kissan tuominen lennolle vaatii huolellista suunnittelua. Eri lentoyhtiöillä on erilaiset säännöt kissasi kuljettamisesta. Monissa tapauksissa kissa ei saa lentää kanssasi omistajana, vaan tavaratilan erityisessä lämmitetyssä osassa, jossa on normaali ilmanpaine. Sinun ei tule lentää alle kolmen kuukauden ikäisen kissanpennun tai tiineenä olevan nartun kanssa. On myös parasta yrittää varata suora lento, jotta vaihto ei aiheuta ahdistusta kissassa. Näin vältetään myös riski, että kissa joutuu odottamaan hyvin kylmässä tai kuumassa maassa. Eri lentoyhtiöillä voi olla erilaiset säännöt siitä, mitä sovelletaan lentäessä eläinten kanssa, mutta valtaosassa tapauksia kuljetuksen on oltava IATAn (International Air Transport Association) hyväksymä.

Kun saavut määränpäähän
Kun olet saavuttanut määränpään, on tärkeää olla varovainen eikä vahvistaa kissan mahdollisia huolia. Varmista, että se ei voi livahtaa. Et halua kissan juoksevan tuntemattomaan paikkaan. Sijoita kissa huoneeseen, jossa sillä on turvallista ja mukavaa. Anna sille vettä ja ruokaa. On täysin normaalia, että stressaantunut ja ahdistunut kissa ei syö, ennen kuin se on rauhoittunut kunnolla.

Kuljetushäkin käyttö
Kissoille häkki tarkoittaa yleensä matkaa eläinlääkärille, joten ne eivät yleensä ole niin innokkaita hyppäämään siihen! Anna kissalle aikaa tottua häkkiin tai koriin kauan ennen matkaa.

Näyta 134 Tuotetta per 5 sivu
View as Ruudukko Luettelo
per sivu
View as Ruudukko Luettelo
per sivu