Hoito-Ohjeet & Ostoslista Päivägekko

HOITO-OHJEET JA OSTOSLISTA PÄIVÄGEKKO

Phelsuma spp

Päivägekko on suomalainen nimi Phelsuma-suvulle, johon kuuluvat kullalla siroteltu madagaskaringekko (Phelsuma laticauda), Madagaskaskarinrgekko (Phelsuma madagascariensis) ja isompi Madagaskaskarinrgekko (Phelsuma m. Grandis). Päivägekot ovat värikkäitä ja nopeita liskoja, jotka sälejalkojensa ansiosta kiipeävät jopa täysin sileillä pinnoilla, kuten lasilla. Päivägekot ovat harrastuseläimiä eivätkä lemmikkejä siinä mielessä, että voit ottaa ne mukaan. He ovat erittäin ketteriä, eivät todennäköisesti tule kesyiksi ja heillä on herkkä runko ja iho, ja tämä kaikki saa heidät sopimaan parhaiten omaan rauhaan terraariossaan. Niille, jotka pitävät niitä mielenkiintoisina ja kauniina opiskella paikan päällä, he voivat kuitenkin olla erinomainen seuralainen. Päivägekot tulevat Madagaskarilta ja Komoreilta, ja niiden pituus on kymmenestä 35 senttimetriin lajista riippuen. Ne ovat arboreaalisia liskoja ja tarvitsevat hyvin istutetun terraarion, jossa on paljon tilaa korkeudessa. Phelsuma-suku on Cites B -luettelossa ja se on myytävä yhdessä alkuperätodistuksen kanssa.

Sukupuolen ja määrän valitseminen
On parasta olla vain yksi uros terraariota kohti, koska ne voivat olla alueellisia. Jokaiselle urokselle on edullista, että niillä on useita naaraita, jotta hän ei koske heihin niin kovasti. Jos sinulla on vain yksi naaras, on tärkeää, että on paljon piilopaikkoja, jotta hän pääsee karhotin  urosta.

Kun pääset kotiin
Terraario on oltava täysin kalustettu, jotta uusien liskojesi ei tarvitse istua kuljetushäkissä kauemmin kuin on tarpeen. Päästä heidät terraarioon ja vältä lähestymistä väkivaltaisesti, jotta he eivät pelkää. Tämä pätee jatkossakin, mutta varsinkin alussa. Päivägekot eivät halua, että niitä käsitellään paitsi silloin, kun se on ehdottoman välttämätöntä, joten jätä heidät terraarioonsa.

Terraario
Suuremmille päivägekkolajeille vaaditaan terraario, jonka alaosa on vähintään 100 x 50 senttimetriä tai vastaava ja jonka pohjapinta-ala on 0,5 neliömetriä. Korkeuden on oltava vähintään 70 senttimetriä. Päivägekolle, joka on 16-20 senttimetriä, vaaditaan 0,12 neliömetrin pohjapinta-ala, joka vastaa 50 x 25 senttimetrin terraariota ja vähintään 35 senttimetriä korkeutta. Nämä ovat vain vähimmäismitat, ja jos sinulla on mahdollisuus, sinulla pitäisi olla paljon suurempi. Pohjan tulisi olla hieman kosteutta pidättävä, jos aiot istuttaa siihen, muuten on tietysti mahdollista istuttaa ruukkuihin. Phelsumor ei syö kasveja, mutta älä valitse kasvilajikkeita, jotka erittävät myrkyllisiä tai ärsyttäviä kasvimehuja.

Kalusteet
Koristele oksilla, akvaarion juurilla (mieluiten koristeellisen kiemuraisilla) ja myrkyttömillä kasveilla. Luonnonmukaisesti muovinen tausta, esimerkiksi Back to Nature-brändiltä, saa terraarion näyttämään luonnolliselta ja kasvit voidaan kiinnittää taustaan. Koska päivägekot ovat arboreaalisia, on tärkeää koristella melko paljon, koristelemattomia osia eivät myöskään liskot voi käyttää.

He tarvitsevat lämpölampun, joka pitää terraarion lämpötilan noin 25–28 asteessa päivällä, ja jos lämpölamppu on terraariossa, se on suojattava, jotta gekko ei voi polttaa itseään. Terraarion viileämmissä osissa sen tulisi olla noin 22 astetta, ja mitä suurempi on terraario, sitä helpompi on saavuttaa tämä. Suoraan lämpölampun alla voi olla 30–35 astetta kuumaa. Päivägekot tarvitsevat myös UV-valoa joko kompaktista lampusta tai loisteputkesta, ja sen tulisi olla UV-valoa, joka on sovitettu metsissä asuville matelijoille. Sammuta yöllä sekä lämpölamppu että UV-valo. Ainakin yksi kulho hedelmille ja yksi juomavedelle tarvitaan.

Ruoka
Päivägekkoja voidaan ja tulisi ruokkia sekä elävillä hyönteisillä että kypsillä hedelmillä ja nektarilla. Hyönteiset voivat koostua pienemmistä sirkoista, nuorista torakoista, vahakkaista ja jauhomadoista. Kypsiä hedelmiä voidaan soseuttaa, ja hedelmiä syöville liskoille on myös olemassa erilaisia valmiita ravintoja jauheen muodossa, joka on sekoitettu veteen tai valmiina putkissa. Puuteroi rehuhyönteiset vitamiinijauheella ja kalsiumjauheella ennen ruokintaa ja varmista, että rehuhyönteiset ovat aina hyvin ruokittuja ennen kuin ne syötetään liskoille, jotta ne sisältävät paljon ravintoa. Vaihda hedelmäsose usein, jotta se ei käy ja pese ruokakuppi. Älä ruoki liikaa sirkkoja ja vastaavia, jotta niitä ei syödä.

Yleinen hoito
Puhdista pohjamateriaali ulosteesta ja vaihda kaikki tarvittaessa. Pyyhi ikkunat tarvittaessa desinfiointiaineella, gekot usein roikkuvat ikkunoissa. Vaihda sisätilat tarvittaessa. Suihkuta terraario säännöllisesti 70-75% kosteuden saavuttamiseksi tai asenna sumutinlaite, joka huolehtii siitä automaattisesti. Mittaa lämpötila vähintään kahdesta paikasta lämpömittareilla ja tarkista kosteus kosteusmittarilla. Jos kosteus laskee liian alhaiseksi, päivägekolla on vaikeuksia nahanluomisen suhteen ja vanhan ihon palaset voidaan nähdä juuttuneen liskoon silmien yli ja etenkin varpaisiin. Pese ruoka- ja vesikulhot päivittäin.

Jos gekkosi sairastuu
Ota välittömästi yhteys matelijaeläinlääkäriin. Merkkejä sairaudesta tai väärinkäytöksistä voivat olla letargia, suun auki, vetiset tai kokonaan suljetut silmät, varpaiden ja kasvojen haavaumat. Estä taudit pitämällä lisko oikeassa ympäristössä hyvän ruoan kanssa. Kaikkia sairauksia ei voida parantaa, monet eläimet piilottavat lopulta, että he tuntevat olonsa pahaksi.

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen
Uroksella on pienet huokoset, jotka ovat lähinnä peräaukkoa, jotka naaraalta puuttuu. Monissa lajeissa uros on myös rotevampi pään päällä ja värikkäämpi kuin naaras. Parittelun aikana uros voi olla melko voimakas, ja sitä tulisi sitten pitää useiden naaraiden kanssa ja riittävän suuressa terraariossa.

Onnistuneen parittelun jälkeen naaras munii kaksi munaa kerrallaan, useita kertoja vuoden aikana. Jotkut Phelsuma-lajit liimaavat munansa sisätiloihin, toiset piilottavat ne onteloihin, kuten onttoihin bambuputkiin. Munat kuoriutuvat 40-80 päivän kuluttua lajista ja lämpötilasta riippuen.

Alkuperä
Madagaskar ja Komorit.

Tärkeää tietoa
Gecko voi pudottaa osan hännästä, jos se todella pelkää, luonnossa se tekee tämän toivossa, että hyökkäävä saalistaja keskittyy hämäävään ja kääntyvään häntään, kun itse liskolla on aikaa väistää. Lähesty terraariota varoen äläkä käsittele liskoa tarpeettomasti.

Ostoslista
Terraario - Riittävän suuri

Terraarion alusta

Mahdollinen penkki

Terraario lukko

Taustaa luonnollisemmaksi

Kiinnitin taustajulisteelle tai akvaariosilikoni muovitaustalle                     

Pohjamateriaali (kuori, turve, maaperä, kookoskuitu)

Lämpövalaisin

Suoja lämpölampulle

UV-valaistus

Mahdollisesti ylimääräinen päivänvalon putki

Valaisimet

Heijastimet

Juuret

Kivet

Liaanit

Kasvit (myrkytön tai muovi)

Ruokakuppi

Vesikulho matalilla reunoilla

Suihkepullo/kukkasumutin tai sadejärjestelmä.

Ravinto; sirkat, jauhomadot, zoopobat jne

Lemmikkilaatikko eläinten ruokintaan

Nestepallot antamaan rehueläimille vettä

Kuivaruoka rehueläimille

Vitamiinit

Kalsiumin valmistus

Lämpömittari (yksi kuumalla puolella ja toinen kylmällä)

Kosteusmittari (mittaa kosteutta)

Lapio, jolla puhdistaa häkki

Kakkapussit

Pesuaine terraarioon

Kuljetushäkki

Kirja

Lapsille on hyödyllistä kasvaa ja viettää aikaa eläinten kanssa. He oppivat ottamaan vastuun ja kasvamaan ystävänsä hoidon mukana. Vaikka eläin olisi tarkoitettu lapsen lemmikkieläimeksi, aikuisella on oltava lopullinen vastuu. Tämä hoito-ohje sisältää perusneuvoja. Eläimen hyödyksi sinun tulee hankkia itsellesi lisätietoja. Pese aina kätesi, kun olet käsitellyt eläimiäsi ja niiden varusteita.