Trustpilot: 4.5Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin

Koti / Vinkit & neuvot / Pieneläimet / Hoitoneuvonta & ostoslista gerbiili

Hoitoneuvonta & ostoslista gerbiili

mongoliangerbilsmerionesaspet

Sukupuolen ja määrän valitseminen

Gerbiilit, tai aavikkorotat, joiksi niitä myös kutsutaan, ovat vilkkaita ja mukavia pieniä jyrsijöitä, joita on helppo kesyttää. Gerbiilit ovat erittäin aktiivisia eläimiä, joilla on uskomattoman utelias luonne ja sopivat erinomaisesti sinulle, joka haluaa lemmikin, joiden kanssa on mukava viettää aikaa. Lisäksi niitä on hauska katsella, kun ne painivat keskenään ja touhuavat häkissään. Gerbiilit ovat erittäin siistejä ja haisevat hyvin vähän.

Koska gerbiilit ovat erittäin kilttejä, sopivat ne myös lapsiperheisiin, kunhan pienimmät lapset saavat apua lemmikin käsittelyyn, koska ne voivat olla vikkeliä liikkeissään. Gerbiilit ovat aktiivisia ympäri vuorokauden ja pitävät lepotaukoja säännöllisin väliajoin. Niiden vartalot ovat kompakteja ja takajalat ovat ojennettuina, mikä antaa niille hyppelehtivän kävelytyylin. Häntä on turkin peittämä ja päättyy pensselin muotoiseen tupsuun. Luonnossa gerbiilit ovat aina agoutinvärisiä, mutta nykyään niitä on saatavilla useissa eri väreissä ja monilla kuvioilla, kuten mustana, valkoisena, harmaana ja siamilaisena.

Aikuinen gerbiili on noin 10-12 cm pitkä (18-23 cm sis. hännän) ja painaa noin 75-100 grammaa. Gerbiilin elinikä on noin 3-4 vuotta.

Koska gerbiilit ovat sosiaalisia laumaeläimiä, niitä tulisi pitää pareittain tai laumoissa. Vaikka luulet, että sinulla on paljon aikaa yksinäiselle gerbiliille, on sillä oltava ainakin yksi elämänkumppani, jotta se voisi hyvin myös silloin kun olet poissa kotoa tai nukut. On suositeltavaa, ettei gerbiiliä koskaan jätetä yksin vapaana kotiin.

Valitse mielellään nuoria gerbiilejä, jotka ovat samaa sukupuolta. Tällöin ne voivat kasvaa yhdessä ja usein sopeutuvat parhaiten. Jos aikomuksesi on laittaa kaksi aikuista (tai aikuinen ja nuori) asumaan yhdessä, on hyvä kysyä neuvoja kokeneemmalta henkilöltä välttääksesi yksilöiden väliset reviiritaistelut. Naarat ja urokset voivat olla yhtä kesyjä. Uroksilla on yleensä rauhallisempi luonne, kun taas naaraat ovat vilkkaampia.

Kun pääset kotiin

Ensimmäisenä päivänä on tärkeää antaa gerbiilien rauhassa tutustua uuteen kotiinsa. Käytä sitten gerbiilien uteliaisuutta hyödyksi niiden kesyttämisessä, ja houkuttele ne luoksesi maukkaiden palkitsemisherkkujen avulla. Puhu niille lempeästi äläkä tee äkkinäisiä liikkeitä. Muista olla kärsivällinen, kun ne tutkivat kättäsi. Anna uusille ystävillesi erityisen paljon huomiota ensimmäisten viikkojen aikana, jotta teidän välillenne muodostuisi hyvä ja kestävä suhde. Mitä enemmän käsittelet gerbiilejä, sen kesympiä niistä tulee.

Gerbiili kiipeää usein vapaaehtoisesti kädellesi tai käsivarrellesi. Laita molemmat kädet kupiksi gerbiilin ympärille nostaessasi sitä. Älä koskaan nosta gerbiiliä hännästä, se sattuu ja voi vahingoittaa sitä.

Häkki ja sen sisustaminen

Suosittelemme tilavaa häkkiä (vähintään 60 x 30 cm), jotta siellä olisi tilaa kaikelle, mitä gerbiilit tarvitsevat. Valitse mielellään häkki, jossa on syvä pohja, ja joka on tehty materiaalista, joihin gerbiilit eivät voi jyrsiä reikiä karatakseen. Muista aina suojata gerbiilejä läpivedolta, kylmältä, suoralta auringonvalolta ja muilta lemmikeiltä.

Pohjamateriaalina suosittelemme luonnollista pohjamateriaalia, jolla on hyvä imukyky, esim. leppäpuru. Gerbiilit rakastavat kaivaa tunneleita, joten sekoita mielellään kananmunapakkauksia, putkia, luonnonmukaista kukkamultaa ja muuta hauskaa purujen sekaan vaihtelun vuoksi. Häkin pohja tulee puhdistaa vähintään kerran viikossa, häkin koosta riippuen. Poista tahrat tehokkaalla puhdistusaineella. Käytä toisinaan myös desinfiointiainetta bakteerien ja sienien poistamiseksi.

Opeta gerbiilejä käyttämään wc-laatikkoa, mikä helpottaa häkin puhdistamista. Käytä laatikossa hiekkaa tai kuiviketta (erilaista kuin pohjamateriaali). Lapioi kaikki virtsan tahrimat kuivikkeet ja laita ne wc:hen. Pidä häkin muut osat kiiltävän puhtaina, kunnes he oppivat käyttämään wc-laatikkoaan.

Gerbiilit tykkäävät puhdistaa turkkiaan kylpemällä hienorakeisessa chinchillahiekassa. Kaada se esim. keraamiseen kulhoon, jolla on korkeat reunat, ja vaihda hiekka, jos se on kostunut tai likaantunut.

Gerbiilit tarvitsevat puutalon nukkumapaikakseen. Valitse talo, joka on riittävän suuri, jotta kaikki gerbiilit mahtuisivat sinne samaan aikaan. Laita mielellään talon sisälle tuppo pesämateriaalia, josta he voivat tehdä itselleen pesän. Vaihda pesämateriaalia usein pitääksesi makuutilan aina puhtaana.

Sisusta häkki hyllyillä, kiipeilytasoilla, tunneleilla ja muilla asioilla, jotka antavat gerbiileille haasteita ja kannustavat liikkumaan. Koska ne ovat hyvin aktiivisia eläimiä, on tärkeää, että niillä on paljon erilaista tekemistä, esim. köysiä, oksia, koreja, putkia ja onkaloita. Pitääksesi gerbiilisi valppaina ja onnellisina on hyvä muuttaa sisustusta usein, jotta heillä olisi uusia asioita tutkittavaksi.

Valitse keraamiset ruokakupit, koska niitä on vaikeampi kaataa (yksi pelleteille ja yksi siemenille). On suositeltavaa pitää häkissä vesipulloa, mutta sen lisäksi alussa on oltava keraaminen vesikulho, kunnes gerbiilit ovat oppineet juomaan pullosta. Tuore ruoka tulisi tarjoilla erillisessä kulhossa tai hedelmävartaassa, jotta se ei likaantuisi eikä se kostuttaisi kuivaruokaa.

Ruoka ja yleinen hoito

Gerbiileillä on oltava aina saatavilla kuivaruokaa ravinteikkaiden pellettien muodossa. On suotavaa täydentää tarjoilua siemensekoituksella, jotta he saavat vaihtelua ja tekemistä, mutta siementen määrän ei tulisi koskaan ylittää puolta päivittäisestä kokonaissaannista. Anna niille samaa ruokaa, johon ne ovat tottuneet alussa. Vatsaongelmien välttämiseksi sinun on aina tehtävä siirtyminen uuteen ruokaan vähitellen ja vaiheittain.

Gerbiili on kaikkiruokainen, joten voit antaa vihanneksia, hedelmiä ja pieniä määriä eläinperäisiä tuotteita (esim. juustoa ja keitettyjä munia). Odota kaksi viikkoa ennen kuin aloitat tuoreen ruoan tarjoamisen. Muista aloittaa varovasti ja antaa yhtä uutta ruokaa kerrallaan, jotta vatsa ehtii tottua vähitellen.

Vesi on vaihdettava päivittäin ja vesikulho/pullo on pestävä. Lisää monivitamiineja säännöllisesti veteen. Aseta häkkiin kalkkikivi, jonka voit tarvittaessa poistaa, jos gerbiilit jyrsivät sitä liikaa.

Ota gerbiilit ulos häkistä päivittäin, jotta he saisivat liikuntaa ja virikkeitä. Käytä mielellään leikkiaitausta. He juoksevat mielellään vapaasti sisätiloissa, mutta muista ensin varmistaa huoneen turvallisuus, esim. piilota virtajohdot, ja pidä lemmikkejäsi aina silmällä. Älä anna gerbiilien juosta vapaasti, ennen kuin ne ovat kesyjä.

Tee häkistä viihtyisämpi erilaisilla leluilla ja vaihda leluja häkin siivouksen yhteydessä vaihtelevuuden vuoksi. Anna mielellään ruokaa tai makeisia aktivointileluissa tai ruokapalloissa, mikä mahdollistaa luonnollisen käyttäytymisen eli ruoan etsinnän. Vältä muoviesineitä.

Gerbiilin hampaat kasvavat koko elämän ajan, joten on erittäin tärkeää antaa sille pureskeltavia tavaroita. Puunpalat, pureskelutangot ja puulelut auttavat ehkäisemään hammas- ja purentaongelmia. Gerbiilit rakastavat purra asioita, joten pureskelupuut ja muut tavarat kuten kartonkipakkaukset ovat arvostettuja.

Kynsiä tarvitsee yleensä leikata hyvin harvoin. Jos ne kuitenkin kasvavat liian pitkiksi, käytä pieneläimille tarkoitettuja kynsisaksia.

Jos gerbiili sairastuu

Yleisiä oireita ovat velttous, ripuli, aivastelu, vuotava nenä, märkivät ja vuotavat silmät, epänormaali jano tai ruokahaluttomuus. Epänormaali kutina ja haavaumat voivat viitata loiseläimiin. Gerbiilit voivat saada matoja, ja ne tulisi madottaa kerran vuodessa. Mikäli epäilet gerbiilin sairastuneen, ota heti yhteys eläinlääkäriin saadaksesi tarkempia neuvoja ammattilaiselta.

Recommended products

See all products

Ferplast

Feplast Maxi Duna Multy

112,99 €

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Gerbiileistä tulee sukupuolikypsiä 7-10 viikon iässä, mutta naaraita ei tulisi parittaa ennen kuin ne ovat noin 3 kuukauden ikäisiä. Raskausaika on noin 24-26 päivää. Älä häiritse naarasta, jolla on pentuja enemmän kuin on tarpeen. Poikaset voidaan erottaa emostaan noin 4-5 viikon ikäisinä.

Jos uroksen annetaan pysyä häkissä, osallistuu hän poikasten hoitoon, mutta pidä mielessä, että naaras voi tulla raskaaksi uudelleen synnytyksen jälkeen.

Uroksen sukupuolielin ja peräaukko ovat kauempana toisistaan kuin naaraalla.

Ostoslista

· Tilava häkki - Suositeltava koko (60x30 cm)

· Pölytön erittäin imukykyinen pohjahiekka

· Pelletit (sama lajike, joihin gerbiilit ovat tottuneet)

· Talo

· Pesämateriaali

· Keraamiset ruokakupit (yksi kulho sekä pellettejä, siemenseosta että tuoretta rehua varten)

· Keraaminen vesikulho

· Vesipullo

· Monivitamiinit

· WC-laatikko

· Kuiviketta tai hiekkaa wc: hen

· Kylpyammeet hiekkakylpyjä varten

· Chinchillahiekkaa hiekkakylpyjä varten

· Lapio, jolla puhdistaa häkki

· Pesuainetta häkin pohjan pesuun

· Häkin ja kalusteiden desinfiointiaineet

· Kynsisakset

· Palkitsemisherkut

· Leikkiaitaus

· Aktivointi: Leluja, rehupallo jne.

· Häkkivarusteet: hyllyt, köydet, korit, putket jne. (Voit löytää useita vaihtoehtoja myös koirien lelujen joukosta ja hyödyntää lisäksi linnuille suunnattuja sisustuselementtejä. Juuria ja muita luonnon sisustusta löytyy akvaario-osastolta.)

· Kuljetushäkki

· Tietokirja gerbiileistä

· Erilaisia jyrsimäpuita

· Siemenseos (sama lajike, johon gerbiilit ovat tottuneet)

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

Pieneläimet

Hoito-ohjeet & ostoslista marsu

26 oktober 2022

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

020 128 08 40 (Arkisin klo 10-11 ja 16-18)

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2024 © ZOO.fi

Valitse maa  

Finland - EUR