Kissan erikoisruoat

Vi erbjuder ett brett sortiment veterinärfoder och dietfoder och vår veterinärklinik hjälper er gärna att hitta det som passar just din katt. Vi levererar alla våra produkter direkt hem till din dörr på 1-3 arbetsdagar. Om du är osäker på vilket foder du söker kan du ringa oss så hjälper vi gärna till!

Laaja valikoima erikoisruokia, jotta löydät kissallesi sopivan ruoan, tarjoamme verkossa osoitteesta zoo.fi.

Veterinärfoder är särskilt renade, avmätta och dietistiskt sammansatta foder av speciellt utvalda råvaror. De är framtagna för att ge djuret en optimal näringsmässig förutsättning vid återhämtning, stärka kroppen samt förebygga problem och sjukdom så som övervikt eller tandsten.

En del veterinärfoder har en onaturlig sammansättning av näringsämnen för att passa ett visst tillstånd eller sjukdom och kan därför vara rent onyttiga för andra hundar som inte möter samma näringsmässiga behov. Exempelvis kan en dräktig tik inte klara sig näringsmässigt på ett foder som är tänkt för bantning.
Av detta skäl måste alla veterinärfoder användas under inrådan av veterinär i samband med behandling eller konsultation.

Ett veterinärordinerat dietfoder är en viktig del i behandlingen av de flesta hälsoproblem hos våra husdjur. Det bildar grunden för en snabb och effektiv återhämtning genom att ge djuret de specifika näringsämnen som krävs efter sjukdom eller kirurgi. I optimala fall använder man veterinärfodret tills uppsatt behandlingsmål uppnåtts men veterinärfoder kan också sättas in för behandling av kroniska problem (allergi, diabetes, kronisk lever- och njursvikt) som en längre behandling eller till och med livslång diet behövas.

Att på egen hand tyda innehållsförteckning till ett djurfoder kan vara svårt och man bör alltid ta hjälp av särskilt utbildad personal så som veterinär, djursjukvårdare, personal i djuraffär eller ombud från den aktuella foderproducenten. Så länge man följer ordination från behörig personal eller instruktioner på tillhörande foderförpackning kan men känna sig trygg. Här följer en del förklaringar för att nysta upp några av de vanligaste frågorna kring foder.

L-karnitin och Taurin är derivat från aminosyror och bioaktiva ämnen som man ofta ser på beskrivningar till bantnings- och viktbibehållningsfoder. Dessa ämnen syntetiseras i kroppen och hjälper på olika sätt i till i förbränning och energiproduktion. Eftersom de sammansätts i kroppen finns de också i alla animaliska djurfoder om än i olika mängder. I foder rika på spannmål och snåla på kött tillsätter man ibland dessa ämnen. Glukosamin är en byggsten till GAG´s eller glukosaminoglykaner (Kondroitinsulfat, Keratansulfat och Hyluronsyra) som är byggstenar till ledbrosk och tillsätts ofta i foder för äldre stela djur och/eller ledhälsofoder för näringsmässig behandling av artros eller postoperativ rehabilitering.

Antioxidanter är också en vanligt och kanske mer allmänt känd grupp av beståndsdelar som ofta används som slagord på djurfoder. De vanligaste antioxidanterna i djurfoder är Vitamin E (tokoferoler), Vitamin C (askoriner), Karotener, Klorofyller, Selen och många fler. Antioxidanter är ämnen som på ett eller annat sätt motverkar oxidativ stress i kroppens celler. Med oxidativ stress menas den skadeverkan som fria radikaler (aggressiva restprodukter från syremetabolism/andning) gör i kroppens celler. Oligosakariderna; FOS (frukto-oligosakarider) och MOS (mannan-oligosakarider) förekommer i djurfoder i kombination med Kostfiber för att främja tarmfunktion, tarmhälsa samt för att kontrollera energiupptag och mättnadskänsla. FOS finns naturligt i vissa typer av grönsaker och lökväxter och är kortkedjiga fruksockerkedjor (fruktaner) och har en positiv verkan på mjölksyrebakterier i tarmfloran då den inte bryts ned i tunntarmen utan fermanteras i grovtarmen och där sedan används som näring åt dessa ”goda” tarmbakterier. MOS är också den en kortkedjig sockermolekyl. Den utvinns normalt ur cellväggarna på en speciell jästsort (Saccharomyces cerevisiae) och är vanligt förekommande som tillskott i djurfoder på grund av sina tarmvårdande egenskaper. De bryts inte ned i tarmkanalen så som i fallet med FOS utan har istället en skyddande effektgenom att försvaga vidhäftningsförmågan för många patogena tarmbakterier som E.coli och Salmonella spp.

Essentiella Fettsyror är fettsyror som är livsviktiga och som inte kroppen själv kan syntetisera. Exempel på sådana fettsyror är omega 3-fettsyrorna DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra), linolsyra, linolensyra. Dessa deltar i en mängd kroppsliga processer och främjar utveckling och tillväxt av ögon och hjärna(DHA) verkar antiinflammatoriskt (EPA). Linol- och Linolensyra är viktiga i som en strukturell del i cellmembranen och som utgångskomponenter för andra fettsyror påverkan på blodtrycket, blodplättar och immunsystemets svar vid skada.

Slutligen skall understrykas att veterinärfoder precis som alla djurfoder är en viktig del i djurens vardagliga hälsa men inte i första hand bör användas som botemedel eller på eget bevåg istället för vård av legitimerad djursjukvårdspersonal.

Uppsök alltid Veterinärvård/konsultation i första hand! 
Ändra/Avbryt inte en veterinärs eller djursjukskötares ordination på eget bevåg!

Erikoisruoka on erityisesti puhdistettua, tyydyttynyttä ja dieettiruokaa sisältävää rehua erityisesti valituista raaka-aineista. Ne on suunniteltu antamaan eläimelle optimaaliset ravinto-olosuhteet toipumiseen, vahvistamaan kehoa ja estämään ongelmia ja sairauksia, kuten liikalihavuus tai hammaskivi. Joillakin erikoisruuista on luonnoton ravintoaineiden koostumus tiettyyn tilaan tai sairauteen sopiviksi, ja siksi ne voivat olla puhtaasti hyödyttömiä muille kissoille, jotka eivät vastaa samoja ravintotarpeita.

Erikoisruoka ruokavalio on tärkeä osa lemmikkien useimpien terveysongelmien hoitoa. Se muodostaa perustan nopealle ja tehokkaalle toipumiselle tarjoamalla eläimelle erityisiä ravintoaineita, joita tarvitaan sairauden tai leikkauksen jälkeen. Optimaalisissa tapauksissa erikoisruokaa käytetään, kunnes asetettu hoitotavoite saavutetaan, mutta erikoisruokaa voidaan käyttää myös kroonisten ongelmien (allergiat, diabetes, krooninen maksa- ja munuaisten vajaatoiminta) hoitoon, koska tarvitaan pidempi hoito tai jopa elinikäinen ruokavalio.

Meiltä löydät erikoisruokaa, joka sisältää mm. L-karnitiini, glukosamiini, erilaiset antioksidantit (E-vitamiini (tokoferolit), C-vitamiini (askoriinit), karoteenit, klorofyylit, seleeni ja monet muut), oligosakkaridit (frukto-oligosakkaridit ja mannan-oligosakkaridit) ja välttämättömät rasvahapot (DHA-dokosaheksaani) EPA-eikosapentaeenihappo) -

Lopuksi on korostettava, että erikoisruoka, kuten kaikki eläinten ruuat, on tärkeä osa eläinten jokapäiväistä terveyttä, mutta sitä ei tulisi ensisijaisesti käyttää lääkkeenä tai omasta aloitteestaan luvan saaneiden eläinlääkäreiden hoidon sijaan. Hakeudu ensisijaisesti aina eläinlääkäriin. Älä muuta / peruuta eläinlääkärin tai eläinhoitajan reseptiä omasta aloitteestasi!

Näyta 138 Tuotetta per 5 sivu
View as Ruudukko Luettelo
per sivu
View as Ruudukko Luettelo
per sivu