Valitse maa  

Finland - EUR

Koti / Vinkit & neuvot / Linnut / Hoito-ohjeet & ostolista kakariki

Hoito-ohjeet & ostolista kakariki

Sukupuolen ja lukumäärän valitseminen

Kakariki on pieni energiaa täynnä oleva pelle! Se vaatii paljon tilaa ja paljon stimulaatiota lelujen, monipuolisen ruokavalion ja huomion muodossa. He eivät ole kovaäänisiä lintuja, ja he voivat joskus oppia jäljittelemään ääniä ja yksittäisiä sanoja. Kakariki on hyvä aloittelijan lintu, koska heistä tulee uteliaisuutensa vuoksi usein nopeasti kesyjä. Heidän elinikä on noin 10 vuotta, mutta voivat elää pitempään.

Kakariki asuu Uuden-Seelannin ja läheisten saarten luonnossa. Aikuinen kakariki on noin 23-27cm pitkä. Niitä on kahta lajiketta; kelta- (Cyanoramphus Auriceps) ja punapäinen (Cyanoramphus Novaezelandiae). Molempia lajeja esiintyy keltaisena ja vihreänä, epätavallisemmin myös kirjavina ja lutinoina.

Kakariki tulisi pitää parvina tai pareittain. Luonnossa he elävät parvissa, jotka koostuvat noin kahdeksasta parista.

Urokset ovat hieman rauhallisempia kuin naaraat, kun taas naaraalla on elävämpi temperamentti, jota monet pitävät viehättävänä.

Kun pääset kotiin

Jätä kakariki yksin ensimmäisten 24 tunnin ajan, jotta se saa mahdollisuuden tutustua uuteen kotiinsa. Pieni vinkki on lukea ääneen häkin vieressä olevasta lintukirjasta. Sitten opit kakarikista samalla, kun se tottuu ääniisi ja läsnäoloosi.

Älä odota liian kauan aloittamaan kakarikin kesyttämistä. He oppivat nopeasti ja tuntevat olonsa turvalliseksi, jos he tutustuvat uuteen perheeseensä jo ensimmäisellä viikolla. Pidä toista kättä häkissä saadaksesi linnun tottumaan käteen ja käytä lempeitä liikkeitä. Voit vapaasti olla pala hirssiä kädessäsi! Kun se ei välitä että kosket sisustukseen, yritä saada se astumaan sormellesi.

Vapauta lintu vasta, kun se on kesy, ja vedä ikkunaverhot niin, että se ei lennä ikkunaan ja vahingoita itseään. Jos lintu ei tule luoksesi tullessasi häkkiin, tartu kiinni pyyhkeellä tai verkolla. Anna uudelle ystävällesi paljon huomiota ensimmäisten viikkojen aikana, ja sinulla on loistava suhde, joka kestää.

Häkki & Kalusteet

Kakarikilla on suuri vaihtelun tarve, joten häkki ei voi koskaan olla liian iso! Jotta lintu saisi hyvän elämän, suosittelemme, että valitset tilavan häkin tai aviaarion. Valitse myös suurempi häkki, jos sinulla on useita lintuja yhdessä. Häkin koon on oltava vähintään 0,84 m2 (120x70x80 cm).

Ristikkojen on oltava tiukat, jotta lintu ei pääse pakenemaan. Muista suojella lintu aina vedolta, kylmältä, suoralta auringonvalolta ja mahdollisilta saalistajilta.

Häkin alaosassa käytetään hienorakeista hiekkaa tai luonnollista kuiviketta riippuen siitä, mitä haluat. Kakarikit tarvitsevat simpukankuoria ruoansulatusta varten, ja nämä ripotellaan hiekkaan tai tarjotaan erillisessä kulhossa. On myös hiekkaa, jossa on simpukankuoria.

Pohja on puhdistettava vähintään 1-2 kertaa viikossa häkissä olevien lintujen lukumäärästä riippuen. Käytä tehokasta puhdistusainetta poistaaksesi häkin pohjan tahrat. Käytä mielellään desinfiointiainetta aika ajoin bakteerien ja sienien poistamiseksi.

Orsien on oltava eri paksuutta ja materiaalia, jotta jalat kuormittuvat tasaisesti. Orsien tulee olla tasaisesti häkissä, jotta lintu voi helposti lentää niiden välillä. Heidän ei pitäisi istua niin, että ruoka/vesikulhoissa saattaa olla jätteitä.

Lelut ovat helppo tapa varmistaa, että linnulla on aina jotain tekemistä, ja valinnanvaraa on paljon! Vaihda vapaasti materiaaleja ja värejä. Nyrkkisääntö on, että jos voit rikkoa sen tai hemmotella sitä, se on hauskaa! Vaihda leluja usein linnun stimuloimiseksi.

Pidä kaksi ruokakulhoa, yksi pellettejä ja yksi siemeniä varten, jotta voit helposti heittää siementen kuoret. Aluksi sinun tulisi tarjota vettä vesikulhoon, mutta vesiannostelija on suositeltava, kun lintu on oppinut käyttämään sitä.

Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia voidaan tarjota erillisessä kulhossa tai hedelmävartaassa. Hirssintähkät voidaan kiinnittää puristimella. On myös hauskoja aktivointileluja joihin piilottaa pähkinät, siemenet ja muut herkut sisään.

Aseta mielellään UV-lamppu häkin yläpuolelle, se auttaa lintuasi pysymään terveenä ja muodostamaan omaa D-vitamiinia, mikä puolestaan auttaa kalsiumin imeytymistä ja auttaa pitämään linnun onnellisena ja terveellisenä.

Ruoka & Yleinen hoito

Kakarikilla olisi oltava vapaa pääsy rehuun, ja voit antaa sekä pellettejä että papukaijansiemeniä. Kun lintu on nuori tai sulkasadossa, voit sekoittaa munarehua pellettien kanssa, se houkuttelee sitä myös oppimaan pitämään pelleteistä.

Makeisina voit tarjota siemenpuikkoja, hirssitähkiä ja hedelmäseoksia.

Muista, että kakarikin vatsa on herkkä stressille ja ympäristömuutoksille. Odota vähintään 14 päivää vihreän ruoan antamiseen ja aloita varovasti yhdellä kerralla, vatsan on totuttava vähitellen. Hedelmiä, ituja ja vihanneksia voidaan sitten antaa säännöllisesti ja mieluiten erilaisia.

Vesi on vaihdettava päivittäin ja ruokakupit ja vesikulho/pullo on pestävä. Lisää vitamiineja säännöllisesti ja ripusta seepian suomu ja kalkkikappale häkkiin.

Kakarikinin nokka ja kynnet kasvavat koko ajan, joten on tärkeää, että sillä on lelut ja kalusteet teroittamiseen. Leikkaa kynnet, jos ne ovat liian pitkiä. Käytä pienille eläimille erityisiä kynsipihtejä. Jos satut leikkaamaan ytimeen, on hyvä olla käsillä hemostaattisia aineita.

Kakarikilla on sulkasato pari kertaa vuodessa, mikä tarkoittaa, että se vaihtaa koko höyhenpeitteen. Tänä aikana on tärkeää, että lintu saa enemmän vitamiineja. Jos lintu alkaa repiä höyheniä, se on merkki siitä, että sillä on hyvin tylsää, ja sitten sinun omistajana on tehtävä se jälleen onnelliseksi! Estääksesi sitä jatkamasta höyhenten repimistä, voit sumuttaa hieman hapansuihketta höyhenpuvulle.

Kakariki rakastaa ehdottomasti kylpeä, tarjota sille lintuhaudetta tai suihkuttaa sitä mukavilla pisaroilla kukka-suihkeesta.

Jos kakariki sairastuu

Yleisiä oireita ovat painonmuutokset, värjäytyneet/pureskellut höyhenet, tulpat sieraimissa, höyhenen punoitus tai menetys silmien ympärillä, hilseilevä iho tai nokka, poikkeavat ulosteet. Jos huomaat, että lintusi vaikuttaa sairaalta, ota välittömästi yhteyttä meihin neuvojen saamiseksi (ja tarvittaessa eläinlääkärin puoleen).

Tarjoa linnuille mielellään paikka istua hehkulampun alla osassa häkkiä. Tämä estää tauteja, ja voit nähdä, että lintu voi pahoin, jos se on lampun alla koko ajan.

Recommended products

See all products

Savic

Primo 60 Knock Down

139,90 €

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Kakarikista tulee sukukypsä 8-9 kuukauden iässä. 3-7 munaa kuoriutuu noin 20-23 päivän kuluttua. Poikaset pysyvät pesässä noin 5 viikon ikään saakka ja tarvitsevat sitten vanhempien hoidon vielä noin 3 viikkoa ennen kuin he ovat valmiita liikkumaan. Älä koskaan risteytä punaista ja keltaotsaisia.

Sukupuolet ovat samanlaisia, mutta urokset ovat hieman suurempia ja nokka on vahvempi. Punaotsaisella naaralla on heikommat punaiset korvalaikut ja keltaotsaisella naaraalla on otsassa pienempi keltainen kenttä kuin uroksella. On vaikeampaa nähdä eroa, kun linnut ovat nuoria.

Ostoslista

 • Tilava häkki - vähimmäiskoko linnulle 120x70x80 cm
 • Hiekka tai luonnollinen kuivike pohjamateriaalina
 • Simpukakuori
 • Kulho simpukoille (ei tarvita, jos pohjassa on hiekkaa)
 • Pelletit
 • Papukaijan siemenseos
 • Munaruoka
 • Eri paksuisia ja materiaaleja orsia
 • Kaksi ruokakulhoa
 • Vesikulho
 • Vesiautomaatti
 • Vitamiinilisät (neste tai jauhe)
 • Sulkasatovitamiinit
 • Seepiansuomu
 • Kalkkikivi
 • Kylpyamme
 • Lapio, jolla puhdistaa häkki
 • Häkin pohjan pesuainetta
 • Häkkien ja kalusteiden desinfiointiaineet
 • Kynsisakset
 • Verenvuodon pysäyttävä aine
 • Erilaisia leluja
 • Hirssintähkät
 • Siementangot
 • Kuljetushäkki
 • Lämpövalaisin
 • UV-lamppu
 • Kirjallisuus kakarikista

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

Linnut

Hoito-ohjeet & ostoslista undulaati

26 oktober 2022

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

Tietoa meistä

 • Tietoa meistä
 • Työpaikat
020 128 08 40

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2022 © ZOO.se

Valitse maa  

Finland - EUR