Hoito-Ohjeet & Ostoslista Sauvasirkka

HOITO-OHJEET JA OSTOSLISTA SAUVASIRKKA

Phasmatidae. Harrastuksen yleisiä lajeja ovat Carausius morosus, Ramulus artemis, Baculum extradentatum, Sungaya inexpectata, Extatosoma tiaratum mm.

Sauvasirkka on erilainen ja helposti hoidettava lemmikki niille, jotka haluavat pienen ystävän. Hyönteisperhe, johon sauvasirkat kuuluvat, on lukuisa ja sisältää noin 2500 erilaista lajia, mutta kaikkia ei pidetä lemmikkinä. Kaikille sauvasirkoille on yhteistä, että ne jäljittelevät tikkuja tai oksia naamioidakseen itsensä luonnossa. He liikkuvat usein heiluvalla kävelyllä, varsinkin jos on tuulista, sulautuen vielä enemmän lehtiin ja oksiin. Eri lajit vaihtelevat kooltaan muutamasta senttimetristä yli puoleen metriin jalat mukaan lukien. On tavallista, että sauvasirkat ovat noin 2-3-vuotiaita, mutta ne voivat vaihdella lajista riippuen. Kaikilla sauvasirkoilla on siivet, mutta usein ne ovat hyvin pieniä. Jotkut lajit voivat lentää. Sauvasirkkoja löytyy kaikkialta maailmasta trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

Sukupuolen ja määrän valitseminen
Suurin osa sauvasirkoista on naaraita ja voivat lisääntyä ilman, että on tavannut urosta, joten ole valmis, että jopa yhdestä kepistä tulee nopeasti enemmän. Ei vaadita useampaa kuin yhtä, mutta määrä kasvaa kuitenkin ajan myötä.

Kun pääset kotiin
Terraario tai akvaario tulisi valmistaa hyvin, jotta uudet lemmikkisi voivat muuttaa sinne kerralla. Anna heidän ensin tutustua uuteen ympäristöönsä, rauhassa ja hiljaisuudessa, myöhemmin voit ottaa heidät varovasti ulos. Koska ne ovat pieniä ja hauraita ja koska on olemassa tietty pakenemisvaara, et yleensä anna vaeltavien tikkujen mennä irti sisätiloissa, mutta joko ne ovat terraariumissaan tai pidät niitä.

Stressaantunt ja pelkäävä sauvasirkka heiluttaa etujalkojaan yrittäen pelotella sinut pois. Palaa uudelleen käsittelyyn ja aloita uudestaan varovaisemmin tällä kertaa.

Terraario
Ei ole lakeja ja asetuksia, jotka säätelevät kuinka suuressa tilassa sinun on pidettävä sauvasirkat, tämä johtuu siitä, että niitä pidetään selkärangattomina. Jos ostat suurten lajien sauvoja, sinun on tietysti pidettävä tämä mielessä, kun valitset terraarion koon. On tärkeää, että terraario tai akvaario on pakoturvallinen menettämättä ilmanvaihtoa. Terraariossa tulisi olla osittain verkko- tai ristikkopuolet, ja akvaariossa voi olla kansi hienoa verkkoa puurungolla. Terraarion ja akvaarion lisäksi on suuria ns. lemmikkilaatikoita, jotka ovat muoviastioita, joissa on kannet, joissa on ilmarakoja, jotka voivat myös toimia. Koska sauvasirkat luonnossa elävät puissa ja korkeissa pensaissa, säiliö voi olla korkea ja mahdollistaa kiipeämisen.

Kalusteet
Sisusta tikuilla ja oksilla, jotta sauvasirkat voivat kiivetä ympäriinsä. Osa sisustuksesta voi koostua kauniista akvaarion juurista, joilla on usein mielenkiintoinen muoto, ja loput voivat olla esimerkiksi hedelmäpuiden oksia, jotka voidaan korvata lehtien kuihtuessa tai kun ne syödään. Vesikulhoa ei tule käyttää, koska sauvasirkat voivat hukkua. Sen sijaan ne saavat nestettä lehdistä, joilla sitä syötetään, ja pisaroista, kun terraario ruiskutetaan, mikä on tehtävä säännöllisesti.

Pohjamateriaalin on oltava kosteutta pidättävä ja se voi koostua kookoskuidusta, maaperän ja hiekan seoksesta tai turpeesta.

Sauvasirkat eivät tarvitse lämpölamppua, vaan 20-22 asteen huonelämpötila toimii hyvin. Niillä ei ole vaatimusta UV-valolle, mutta jos haluat valaista terraarion lampulla tai loisteputkella, voidaan käyttää vaihtoehtoa, jolla on alhaisin UVA- ja UVB-aste.

Ruoka
Sauvasirkat ovat kasvissyöjiä ja syövät pääasiassa lehtiä, joita ei saa ruiskuttaa. Jos poimit itse ulkona, poimi jonkin matkan päässä tiestä, ja jos ostat ruokaa kaupasta, valitse luomutuote. Hyvää ruokaa koskevia ehdotuksia ovat vadelma- ja karhunvatukka pensaat, kivihedelmien lehdet kuten kirsikat ja luumut, voikukka lehdet, tammi- ja pähkinälehdet ja jopa ruusut. Talvella voit ostaa leikattuja ruusuja tikkujen ruokintaan.

Yleinen hoito
Suihkuta terraario vedellä päivittäin oikean kosteuden saavuttamiseksi ja sauvat voivat juoda vettä. Aseta uudet oksat lehdillä, joita olet valinnut ruokintaan, poista kuivat rehun lehdet tai jos jokin alkaa näyttää huonolta. Vaihda pohjamateriaali säännöllisin väliajoin, kun tikkujen ulosteet päätyvät sinne. Muista, että pohjamateriaalissa voi olla munia, joten heitä se suljettuun pussiin.

Jos sauvasirkkasi sairastuu
Yritä aina estää sairaudet ensinnäkin asianmukaisella hoidolla ja ruokinnalla, se on paljon helpompaa kuin yrittää parantaa sairauksia, kun ne ovat jo syntyneet. Jotkut matelijoita taitavat eläinlääkärit ovat myös kouluttautuneet selkärangattomiin.

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen
Carausius morosuksessa valtaosa yksilöistä on naaraita ja ne lisääntyvät partenogeneettisesti, toisin sanoen heidän ei tarvitse hedelmöittää kenenkään vastakkaisen sukupuolen yksilön lisääntymiseen. Tällä tavalla syntyneistä jälkeläisistä tulee aina naaraita. Jälkeläiset, jotka ovat lisääntyneet uroksen ja naaraan parittelulla johtaa taas että jälkeläiset ovat molempia sukupuolia.

Alkuperä
Sauvasirkkoja löytyy kaikkialta maailmasta trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Joitakin yleisimmin lemmikkinä pidettäviä lajeja löytyy luonnosta Intiassa, Vietnamissa ja Australiassa.

Tärkeää tietoa
Suihkuta terraario päivittäin puhtaalla kukka-suihkeella, joka sisältää vain vettä. Sauvat juovat vesipisaroista. Älä suihkuta suoraan tikkuihin. Älä myöskään laita vesikulhoa, koska ne voivat hukkua.

Ostoslista
Terraario tai akvaario, jossa on tiukka kansi

Terraarion lasinaluset

Penkki

Terraario lukko

Pohjamateriaali (maaperä/hiekka, kuori, kuorimaaperä, kookoskuitu)

Tausta, keinotekoinen muovia tai taustajuliste

Akvaariosilikoni, jolla kiinnitetään tausta julisteeseen tai kiinnitetään siihen

Valaistus, mahdollisesti heikolla UV-valolla

Valaisimet

Heijastin

Suihkupullo

Sumujärjestelmä tai "sumutin". (Vaihtoehto käsin ruiskuttamiselle )

Vedenvalmistusaine

Juuret

Kivet

Liaanit

Kasvit muovia tai myrkyttömiä terraariokasveja.

Vitamiinit

Kalkkivalmiste

Lämpömittari

Kosteusmittari (mittaa kosteutta)

Lapio, jolla puhdistaa terraario

Kakkapussit

Desinfiointiaineet terraarioille ja kalusteille

Kuljetushäkki

Lapsille on hyödyllistä kasvaa ja viettää aikaa eläinten kanssa. He oppivat ottamaan vastuun ja kasvamaan ystävänsä hoidon mukana. Vaikka eläin olisi tarkoitettu lapsen lemmikkieläimeksi, aikuisella on oltava lopullinen vastuu. Tämä hoito-ohje sisältää perusneuvoja. Eläimen hyödyksi sinun tulee hankkia itsellesi lisätietoja.

Pese aina kätesi eläimen tai häkkimateriaalin käsittelyn jälkeen.