Akvaarion hoito

Att sköta om sitt akvarium är A & O för akvariets invånare. Vi har produkter som underlättar den dagliga tillsynen av akvariet allt från fodertillbehör, planteringsredskap, rengöringsverktyg till mätinstrument.

Akvaarion hoitaminen on akvaarion asukkaille A&O. Meillä on tuotteita, jotka helpottavat akvaarion päivittäistä valvontaa, kaikkea rehutarvikkeista ja istutustyökaluista puhdistustyökaluihin ja mittalaitteisiin.

För att skötseln av ditt akvarium ska bli rolig och enkel gäller det att du har bra utrustning, och många av de produkter som idag tillverkas och säljs är väldigt genomtänkta och praktiska. 

Vad sägs om vattenbytessystem som kopplas direkt på kranen och både tömmer och fyller akvariet med enkelhet, eller foderautomater med flera olika kammare så att de kan utfodra med olika sorters foder när ni är på semester? JBL Aqua in-out gör veckans vattenbyte till något att se fram emot och Eheims foderautomat Twin ser till att alla fiskar i akvariet får den mat som passar dem bäst. Algskrapor kommer både i form av rakbladsskrapor och som klassiska magneter som sitter på rutan och som barnen älskar att använda. JBLs magneter Floaty flyter upp till ytan om den skulle råka lossna och behöver inte fiskas upp från botten. Andra praktiska hjälpmedel är slangborstar för att rengöra insidan på filtrets slangar och håvar som kan ha olika täthet beroende på vad man ska fiska upp. De gröna och svarta håvarna har ofta grövre nät som passar att fånga fisk med, och de vita eller blåa har ett finare nät för smuts, blad och fiskar med vassa fenor och spröt. Det finns tillochmed en röd håv som fiskarna har svårare att se och som sägs underlätta fångandet. 
För att plantera och ansa akvarieväxter kan man använda raka eller böjda saxar och tänger, de sistnämnda passar extra bra för djupa akvarium eller när man planterar växter som är väldigt små, t.ex. marktäckande arter. Om du någon gång har fått yngel i ditt akvarium vet du att de har en förmåga att försvinna. Med hjälp av en yngelbox i nät eller plast kan du isolera honan innan födseln, eller bara ynglen när du hittar dem, och på så sätt skydda dem från att bli uppätna av andra fiskar.

I vår butik i Bromma kan du köpa färdigt blandat akvarievatten både osmosvatten och saltvatten. Färdigblandat saltvatten hjälper dig att starta upp ditt eget saltvattenakvarium eller byta ut i ditt befintliga saltvattenakvarium. Osmosvatten kan du använda genom att blanda ut i saltvatten eller späda ut mineralrikt kranvatten för att göra vattnet mjukare så att vissa fiskarter ska trivas.  Exempel på viltfångade arter som trivs av detta är diskus, apistogramma och västafrikanska ciklider, tetror och barber. Det finns effektiva anläggningar för att framställa osmosvatten själv hemma, ett exempel är Aqua Medic Easyline 90 som ger 90 liter osmosvatten per dygn.

Vi har en rad olika foderautomater som är ett bra verktyg när man ska resa bort eller för den som gillar rutiner. Eheim har två olika foderautomater Eheim Foderautomat 3581 samt Eheim Foderautomat Twin 3582. Juwel har även en foderautomat som passar till alla deras akvarium. De alla drivs av batterier för att minska risken att nollställas vid strömavbrott. Vi har även andra fodertillbehör för att underlätta utfodringen så som tubifexkorgar och foderklämmor.  

Planteringsredskap underlättar skötseln av akvariets växter och det finns en rad olika verktyg att använda sig av. Vid hjälp av plantering av växter i akvariet så har vi två olika planteringstångar ett från Eheim samt ett från JBL.   

Vid rengöring av akvariet så är det bra att ha rätt utrustning att utföra jobbet med. För att få bort matrester samt avföring som samlats i sanden eller gruset är det lättast att få bort genom att använda sig av en slamsug eller hävert. Rengöra rutor från alger kan man använda sig utav svampar, magnetiska algskrapor eller rakblad. Ett exempel på algmagnet är JBL Floaty, denna flyter till ytan om den lossnar och gör det lätt att plocka upp.

Ett av de viktigaste tillbehören till ett akvarium är just en hov. Detta redskap är nödvändigt att fånga fisk samt att den fungerar även att samla växtrester och annat skräp i akvariet.

Om man har fått oönskade gäster i akvariet så som snäckor så kan det vara bra att använda sig utav en snäckfälla för att fånga in dem. Det är betydligt vänligare mot miljö att använda en snäckfälla än att använda sig av gift för att utrota dem. Ett exempel på snäckfälla är JBLs fälla LimCollect II.

Om du har ett saltvattensakvarium så är det vanligt att man får bekämpa mot en snabbväxande anemon som heter Aiptasia. Den räknas lite som havets ogräs och förstör för de koraller som redan befinner sig i akvariet. Vi har ett bra bekämpningsmedel från Red Sea, Aiptasia X som dödar anemonen snabbt och effektivt och är revsäkert.

Om det har blivit tillökning i ditt akvarium så finns det många bra alternativ för att skydda ynglen från de större fiskarna i fall akvariet inte är tätplanterat. Alternativen är att antingen köpa ett mindre akvarium där ynglen kan växa till sig. Om det inte finns plats för ett till akvarium så kan man skaffa sig en så kallad yngelkasse, vi har en rad olika alternativ att välja på för att skydda de små ynglen.

Vi har olika mätinstrument för att mäta de viktigaste delarna i ett akvarium. Allt från att mäta vattenvärden, kontroll av salthalten i akvariet till PH-värden.

Jotta akvaarion ylläpito olisi hauskaa ja helppoa, on tärkeää, että sinulla on hyvät laitteet, ja monet tänä päivänä valmistetuista ja myydyistä tuotteista ovat huolella harkittuja ja käytännöllisiä.

Leväkaapimia on saatvana sekä partakoneenteräkaapimina että klassisina magneetteina, jotka sijoitetaan lasiin ja joita lapset tykkäävät käyttää.

Yksi tärkeimmistä lisävarusteista ovat letkuharjat suodattimen letkujen sisäpuolen puhdistamiseen ja haavit, joiden tiheydet voivat olla erilaiset riippuen siitä, mitä sinulla on niiden avulla pyydystettävä. Vihreät ja mustat verkot ovat usein karkeampia ja soveltuvat kalojen pyytämiseen ja valkoisissa tai sinisissä verkoissa on hienompi verkko likaa, lehtiä ja kaloja varten, joilla on terävät evät ja sarvet.

Akvaariokasvien istuttamiseen ja hoitamiseen voi käyttää suoria tai kaarevia saksia ja pihtejä, jotka soveltuvat erityisen hyvin syviin akvaarioihin tai istutettaessa hyvin pieniä kasveja, esim. maata peittävät lajikkeet.

 

Istutustyökalut helpottavat akvaarion kasvien hoitoa, ja on olemassa useita erilaisia työkaluja. Istutuskasvien avulla akvaarioon meillä on erilaisiaistutuspihtejä.

 

Akvaarion puhdistuksessa on hyvä olla oikeat tarvikkeet työn tekemiseen. Hiekkaan tai soraan kertyneiden ruokajäämien ja ulosteiden poistamiseksi helpon tapa on käyttää lieteimua tai sifonia. Voit puhdistaa lasit levistä käyttämällä sieniä, magneettisia levänkaapimia tai partateriä.

Jos sinulla on suolavesiakvaario, on tavallista, että joudut taistelemaan nopeasti kasvavaa Aiptasia-nimistä vuokkoa vastaan. Se on eräänlainen merten rikkaruoho ja tuhoaa akvaarion koralleja. Valikoimassamme on hyvä torjunta-aine, joka tappaa vuokon nopeasti ja tehokkaasti ja voidaan käyttää korallisympäristössä.

 

Jos akvaariosi on syntynyt kalanpoikasia, on monia hyviä vaihtoehtoja suojella poikasia suuremmilta kaloilta, jos akvaariossa ei ole tiheää istututusta. Vaihtoehtoina on joko ostaa pienempi akvaario, jossa poikaset voivat kasvaa. Jos toiselle akvaariolle ei ole tilaa, voi hankkia niin kutsutun poikaspussin tai poikaslaatikon, joita löydät valikoimastamme  useita erilaisia pienten poikasten suojelemiseksi.

Näyta 41 Tuotetta per 2 sivu
Sivu
View as Ruudukko Luettelo
per sivu
Sivu
View as Ruudukko Luettelo
per sivu